2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ egyik leggyorsabban melegedő térsége a Spitzbergák

Az Északi-sark és Norvégia közötti térségben fekvő Spitzbergák szigetcsoport a bolygó leggyorsabban melegedő területei közé tartozik – állítják norvég kutatók, akik szerint a térségben megszaporodó hólavinák, esőzések és egyéb természeti jelenségek „pusztító” változásokat hozhatnak 2100-ra.

A tanulmány szerint a Spitzbergák átlaghőmérséklete 3-5 Celsius-fokkal emelkedett az 1970-es évek eleje óta, és az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának további növekedése esetén a teljes emelkedés a század végére elérheti a 10 Celsius-fokot.

A Norvégiához tartozó Spitzbergák esetében felvázolt hőmérséklet-emelkedés megolvasztaná az épületek, utak és repülőterek egy részét alátámasztó fagyott talajt, hólavinákat és földcsuszamlásokat okozna, megolvasztaná a gleccsereket, és fenyegetést jelentene a vadvilágra.

A tanulmány szerint Norvégiának gondoskodnia kell egyebek között a lavinák szempontjából kockázatos helyen lévő épületek áttelepítéséről, valamint az olvadó permafroszt térségeiben lévő infrastruktúrák átalakításáról.

A Spitzbergák Fotó: www.maxpixel.net

Az Északi-sarkvidék sok más területe, különösen a szigetek, ugyancsak jóval gyorsabban melegszenek a globális átlagnál,

mivel a hó és a tengeri jég eltűnése miatt szabaddá váló sötét szárazföldi területek és vízfelszínek egyre többet nyelnek el a Nap melegéből.

A tanulmány szerint a Spitzbergák átlaghőmérséklete kizárólag akkor marad meg a jelenlegi szinten vagy annak közelében, ha a világ kormányai példa nélküli módon csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Neked ajánljuk
Kína új kibocsátási célja az elmúlt öt év legfontosabb klímavédelmi fejleménye Nem a faültetés az egyetlen üdvös megoldás, maguktól is nőnek A koronaválság visszafoghatja a politikusok klímavédelmi ambícióit Az egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez A napenergia a legolcsóbb energiaforrás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam