2019. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódhat az aggasztó rekordok sorozata

A tavalyi év az eddigi negyedik legmelegebb év volt, de brit meteorológusok szerint a következő öt év még melegebb lesz.

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Irodája, a genfi Meteorológiai Világszervezet és két amerikai szervezet, a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal külön-külön elvégzett elemzése a globális hőmérséklettel kapcsolatban ugyanarra az eredményre jutott:

a szerdán közzétett jelentések alapján 2018 a negyedik legmelegebb év volt a sorban 2016, 2015 és 2017 után. Ez a négy év együttvéve melegebb volt, mint bármely más négyéves periódus korábban.

Az adatokból kiderül, hogy 2018-ban az átlaghőmérséklet 14,69 Celsius-fok volt, ami 0,79 Celsius-fokkal melegebb a 20. századi átlagnál. Az iparosodás előttihez képest kerek 1 fok a melegedés.

Az elemzések alapján a feljegyzések kezdete óta a 20 legmelegebb évet az elmúlt 22 évben mérték Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A brit meteorológiai hivatal számításai szerint a következő öt év átlaga 14,73 és 15,27 Celsius-fok között várható, tehát melegebb lesz, mint az elmúlt négy évben.

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Irodájának főtitkára közölte: a tudósok szerint a most közzétett adatok világosan jelzik, hogy folytatódik a hosszú távú klímaváltozás, ami összefüggésben van a levegőben lévő üvegházhatású gázok rekordnagyságú koncentrációjával. Az ENSZ értékelése szerint a világ jelenleg afelé halad, hogy a Földön 2100-ra 3 Celsius-fokkal vagy annál is többel nő az átlaghőmérséklet.

Neked ajánljuk
Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson Őrizetbe vették az Extinction Rebellion aktivistáit Londonban Az indián banántól a télálló citromig egy magyar gazda birtokán A Coca-Cola is papírpalackokkal kísérletezik Egyre több az illegális hulladék Pécsen
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam