2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hónap alatt 35 melegrekord dőlt meg a Földön

Habár még csak alig több mint egy hónap telt el a 2019-es évből, máris sorra dőlnek meg a melegrekordok világszerte.

Az Egyesült Államok bizonyos részeit korábban sohasem látott hideghullám sújtja. Az Észak-Dakotától Ohióig terjedő területen élők napjai igen fagyos hangulatban telnek, ami felerősítette a globális felmelegedést tagadó hangokat – írja a New Scientist cikke nyomán a Dívány.

Pedig valójában január végéig egyetlen hidegrekord sem dőlt meg. Csupán február első napjaiban jelentettek a meteorológusok korábban nem látott mínuszokat, és akkor is mindössze két helyen, az illinoisbeli Rockford és Moline városokban.

Ezzel szemben a déli féltekén, különösen Ausztráliában és Dél-Amerikában, sorra rekordkánikuláról számolnak be a jelentések.

Az Új-Dél-Walesben január 17-én éjszaka mért plusz 35,4 fok az eddigi legforróbb éjszakának számít a kenguruk földjén, miközben a kontinensen a januárban mért átlaghőmérséklet is meghaladta a 30 fokot – ami első ízben fordult elő az ausztrál történelem során.

Fotó: pixabay.com

Míg Ausztráliában 49,1 fok volt a mért legforróbb hőmérséklet, az Indiai-óceánon található Réunion szigeten 37 fok, Chilében 39,3 fok, Namíbiában pedig 41,7 fok bizonyult a csúcsnak.

A tavalyi év során 430 történelmi melegrekord dőlt meg világszerte, miközben hidegrekordból mindössze 40-et figyelt meg a meteorológia. Habár az amerikaiak úgy érezhetik, óriási hideghullám tombol mindenfelé, valójában épp fordított a helyzet. A világ nagyobbik részének inkább a forrósággal fog meggyűlni a baja a közeljövőben.

Neked ajánljuk
Az előrejelzések túl optimistának bizonyultak Oroszország az átlagosnál több mint kétszer gyorsabban melegszik Örökre megváltozhat a magyar alma íze is A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam