Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hónap alatt 35 melegrekord dőlt meg a Földön

Habár még csak alig több mint egy hónap telt el a 2019-es évből, máris sorra dőlnek meg a melegrekordok világszerte.

Az Egyesült Államok bizonyos részeit korábban sohasem látott hideghullám sújtja. Az Észak-Dakotától Ohióig terjedő területen élők napjai igen fagyos hangulatban telnek, ami felerősítette a globális felmelegedést tagadó hangokat – írja a New Scientist cikke nyomán a Dívány.

Pedig valójában január végéig egyetlen hidegrekord sem dőlt meg. Csupán február első napjaiban jelentettek a meteorológusok korábban nem látott mínuszokat, és akkor is mindössze két helyen, az illinoisbeli Rockford és Moline városokban.

Ezzel szemben a déli féltekén, különösen Ausztráliában és Dél-Amerikában, sorra rekordkánikuláról számolnak be a jelentések.

Az Új-Dél-Walesben január 17-én éjszaka mért plusz 35,4 fok az eddigi legforróbb éjszakának számít a kenguruk földjén, miközben a kontinensen a januárban mért átlaghőmérséklet is meghaladta a 30 fokot – ami első ízben fordult elő az ausztrál történelem során.

Fotó: pixabay.com

Míg Ausztráliában 49,1 fok volt a mért legforróbb hőmérséklet, az Indiai-óceánon található Réunion szigeten 37 fok, Chilében 39,3 fok, Namíbiában pedig 41,7 fok bizonyult a csúcsnak.

A tavalyi év során 430 történelmi melegrekord dőlt meg világszerte, miközben hidegrekordból mindössze 40-et figyelt meg a meteorológia. Habár az amerikaiak úgy érezhetik, óriási hideghullám tombol mindenfelé, valójában épp fordított a helyzet. A világ nagyobbik részének inkább a forrósággal fog meggyűlni a baja a közeljövőben.

Neked ajánljuk
A klíma változékonysága nem először ad kemény leckét az emberiségnek Még szélsőségesebb időjárás várhat Ausztráliára Az ózonréteg helyreállása sikertörténet, ami az időjárásra is hatással van Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam