2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fiatalok nem adják fel

Ismét fiatalok, főként diákok ezrei vonultak utcára több belgiumi nagyvárosban és Hollandiában csütörtök délelőtt a klímavédelmi politika hatékonyságának fokozását követelve.

A belga sajtó tájékoztatása szerint a Youth for Climate nevű mozgalom által kezdeményezett – immár ötödik csütörtök délelőtt megrendezett – belgiumi megmozdulások központi menete ez alkalommal a Brüsszeltől mintegy harmincöt kilométerre található Leuven egyetemi városban zajlott.

A mozgalom ez alkalommal főként az ország északi, flamand nyelvű régiójában szervezett megmozdulást.

A déli, francia nyelvű régióban, a vallóniai Mons egyetemén is tüntetés kezdődött a klímavédelem fokozása érdekében, valamint Herve és Arlon középiskolás diákjai jelezték, hogy támogatják az egyetemisták törekvéseit.

Környezetvédő belga diákok határozottabb fellépést sürgetnek a klímaváltozás ellen a belgiumi Arlonban 2019. február 7-én Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

A holland sajtó arról számolt be, hogy fiatalok ezrei álltak fel az iskolapadból és vonultak utcára Hágában elkötelezettebb holland éghajlat-politikát követelve csütörtök délelőtt.

A résztvevők az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkentésének fontosságára akarják felhívni a politikusok figyelmét,

reagálva arra, hogy a holland környezetvédelmi hivatal múlt hónapban készített jelentésében közölte: a cél, amely szerint az 1990-es szinthez képest 25 százalékkal csökkentenék a kibocsátást 2020-ra, „nem érhető el”.

Mintegy 350 holland tudós és kutatócsoport írt nyílt levelet, amelyben támogatásukról biztosították a megmozduláson részt vevőket, mondván, ideje szigorú intézkedéseket hozni az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors és drasztikus csökkentése érdekében.

Neked ajánljuk
A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Egy évvel elhalasztják az ENSZ-klímakonferenciát Vízből lesz a jövő aranytömbje? Hogyan lehet fenntartható a közbeszerzés? A legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam