2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

USA: politikai törésvonal a klímavédelem kapcsán

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke létrehozta a klímaváltozással foglalkozó új különbizottságot.

A már a választási kampányban megígért bizottságba a házelnök nyolc – köztük három újonnan megválasztott – demokrata párti politikust nevezett ki, republikánus tagjai a testületnek nincsenek.

A bizottság feladata lesz a vizsgálódás a klímaváltozás ügyében és javaslatok kidolgozása az éghajlatváltozás következményeinek enyhítése érdekében.

A bizottság megalakítását bejelentő közleményében Nancy Pelosi hangsúlyozta, hogy ezzel „a demokraták a klímaváltozás folyamatának megfordítását célzó új ötletek és hatékony megoldások élharcosaivá válnak”.

Észak-Amerika a NASA műholdképén Fotó: NASA Goddard Space Flight Center/flickr.com

Donald Trump elnök szkeptikus álláspontot képvisel az éghajlatváltozás kérdésében, és több olyan intézkedést is hozott, amelyek heves bírálatokat váltottak ki, köztük volt az arról szóló bejelentés, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből.

A bizottságból Pelosi kihagyta a New York-i Alexandria Ocasio-Cortezt, aki a környezet védelmét tekinti elsődleges feladatának, és csütörtökön Ed Markey massachusettsi képviselővel együtt közös törvényjavaslatot terjesztett be egy úgynevezett „zöld megállapodásról”.

A tervezetben azt javasolja, hogy tíz éven belül teljesen szüntessék be a fosszilis üzemanyagok használatát, és ennek megfelelően alakítsák át teljes egészében az Egyesült Államok infrastruktúráját is. Nancy Pelosi a törvényjavaslatot „zöld álom vagy micsoda” kommentárral minősítette.

Neked ajánljuk
Egy évvel elhalasztják az ENSZ-klímakonferenciát Ismét erdőtüzek tombolnak az Északi-sarkvidéken Ázsiai óriásdarazsak kerültek az Egyesült Államokba (képgaléria) Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam