2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

USA: politikai törésvonal a klímavédelem kapcsán

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke létrehozta a klímaváltozással foglalkozó új különbizottságot.

A már a választási kampányban megígért bizottságba a házelnök nyolc – köztük három újonnan megválasztott – demokrata párti politikust nevezett ki, republikánus tagjai a testületnek nincsenek.

A bizottság feladata lesz a vizsgálódás a klímaváltozás ügyében és javaslatok kidolgozása az éghajlatváltozás következményeinek enyhítése érdekében.

A bizottság megalakítását bejelentő közleményében Nancy Pelosi hangsúlyozta, hogy ezzel „a demokraták a klímaváltozás folyamatának megfordítását célzó új ötletek és hatékony megoldások élharcosaivá válnak”.

Észak-Amerika a NASA műholdképén Fotó: NASA Goddard Space Flight Center/flickr.com

Donald Trump elnök szkeptikus álláspontot képvisel az éghajlatváltozás kérdésében, és több olyan intézkedést is hozott, amelyek heves bírálatokat váltottak ki, köztük volt az arról szóló bejelentés, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből.

A bizottságból Pelosi kihagyta a New York-i Alexandria Ocasio-Cortezt, aki a környezet védelmét tekinti elsődleges feladatának, és csütörtökön Ed Markey massachusettsi képviselővel együtt közös törvényjavaslatot terjesztett be egy úgynevezett „zöld megállapodásról”.

A tervezetben azt javasolja, hogy tíz éven belül teljesen szüntessék be a fosszilis üzemanyagok használatát, és ennek megfelelően alakítsák át teljes egészében az Egyesült Államok infrastruktúráját is. Nancy Pelosi a törvényjavaslatot „zöld álom vagy micsoda” kommentárral minősítette.

Neked ajánljuk
Joe Biden visszatérne a párizsi klímaegyezménybe Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam