2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelem a nagypolitikában: karbonsemlegessé tennék az Amerikai Egyesült Államokat

Csütörtökön mutatta be Alexandria Ocasio-Cortez New York-i demokrata képviselő és Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor azt az ambiciózus politikai tervet, amellyel egy évtized alatt karbonsemlegessé változtatnák az Amerikai Egyesült Államokat.

A Green New Deal (Zöld Új Megállapodás) névre hallgató elképzelést a két politikus képviselőházi határozattervezetként terjesztette elő. Ez az egyik első átfogó dokumentum, amely a gazdasági, társadalmi és környezeti igazságosság szempontjait teszi meg a klímaváltozás elleni küzdelem sarokkövévé – írja a Mérce.

A határozattervezet öt célkitűzést, 14 projektet és 15 követelmény fogalmaz meg, és arra szólítja fel a szövetségi kormányzatot, hogy ezek mentén konkrét intézkedéseket dolgozzon ki, hogy 10 év alatt megszűnjön az amerikai gazdaság fosszilis energiahordozóktól való függősége.

A dokumentum két, egymással összefüggő válsághelyzet feloldását tűzi ki célul: egyrészt a klímaváltozást, másrészt pedig a hetvenes évek óta stagnáló béreket és növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket küzdené le.

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

A javaslat a következő öt célkitűzést fogalmazza meg:

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának nettó nullára csökkentése;
  • több millió jól fizetett, stabil új munkahely létrehozása;
  • a zöld átállást garantáló infrastruktúrába és iparba történő befektetés;
  • a tiszta levegő és víz, egészséges élelmiszerek, környezethez való hozzáférés garantálása a jövő generációi számára;
  • a hátrányos helyzetben lévő közösségek – amelyeket arányaiban erősebben érintenek a klímaváltozás káros hatásai – egyenlőségének megteremtése.

A célkitűzésekhez olyan konkrétabb projekteket is társítottak, mint az elektromos hálózat, a közlekedés és az ipar függetlenítése a fosszilis energiahordozóktól, az épületek környezettudatos átalakítása, az üvegházhatású gázok kivonása a légkörből erdősítéssel és környezettudatos gazdálkodással stb.

A dokumentum további újdonsága, hogy nem egyéni életmódbeli kérdésekre fókuszál, hanem társadalmi szinten gondolkodik. Nem azt nézi, hogy az egyes egyéneknek hogyan kéne áldozatokat vállalniuk, megváltoztatniuk életmódjukat, ha küzdeni akarnak a klímaváltozás ellen, hanem azt, hogy

a politikai közösség hogyan alakíthatja át úgy a gazdasági-társadalmi berendezkedést, hogy mindannyian képesek legyünk környezettudatos
módon élni.

A mostani tervezet persze nem rendelkezik törvényi erővel, leginkább egy politikai vitaindító, amelynek részleteiről még rengeteg vita fog folyni majd. Ocasio-Cortezék ígérik: a közeljövőben egy-egy részterületre különálló törvényjavaslatokat fognak beterjeszteni. 

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam