2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most még csak hőemelkedése van, de hamarosan lázgörcs gyűri le a Földet

A Közép-európai Egyetem Határtalan tudás című előadásain neves hazai szakemberek népszerűsítenek olyan tudományos aktualitásokat, amelyek az emberek mindennapi életére is hatást gyakorolnak.

A rendezvénysorozat első alkalma a globális felmelegedéssel és annak hatásaival foglalkozott, mert ahogy Enyedi Zsolt, az intézmény rektorhelyettese fogalmazott, ez az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás – írja a rendezvény médiapartnere, a Qubit.

Ürge-Vorsatz Diána fizikus-klímakutató szerint nem legyinthetünk, hogy 1-2 fok nem számít. Ahogy az emberi szervezet, amely már egy kisebb hőemelkedést is megérez, az éghajlat, a Föld és a civilizáció is nagyon pontosan adott optimális hőmérsékletre van kalibrálva, és hosszú távon néhány foknyi eltérés is katasztrofális következményekkel járhat.

Például azzal, hogy az emberiség néhány évtized alatt sikeresen elolvasztotta az északi-sarki jég mintegy háromnegyedét.

Pedig javíthatnánk is a helyzeten, például ha mostantól kizárólag passzív házak kerülnének a Föld színére, és amelyek eddig nem voltak azok, azokat is passzívvá alakítanánk.

Így még akkor is 34 százalékkal csökkenhetne a világ épületállományának a fűtés- és hűtésigénye, ha közben folyamatosan folynának az egyre növekvő számú emberiség igényeit kiszolgáló beruházások.

Hudson passzív ház Fotó: BASF – We create chemistry/flickr.com

Könyörtelen matematika 

A Föld népességének a növekedése kardinális kérdés Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője szerint is. Ennek igazolására Kőrösi egyszerű matematikai feladvánnyal indítja előadását. Ha az üvegházgáz-kibocsátás mértéke megegyezik a Föld lakosságának, az egy főre jutó GDP-nek, az energiaintenzitásnak, valamint a karbonintenzitásnak a szorzatával, mennyivel nő az üvegházgáz-kibocsátás, ha kétszeresére nő a népesség?

Márpedig a Föld századfordulón még kétmilliárdos népessége mára 7,7 milliárdra nőtt, a század végére pedig egyes becslések szerint a 10-14 milliárdot is elérheti.

Fotó: James Cridland/flickr.com

A szakpolitikus szerint abban nem bízhatunk, hogy a politikai vagy a gazdasági szakemberek valaha is előállnának egy olyan stratégiával, amely szerint az embereknek kevesebbet kellene enniük, kevesebbet kellene termelniük és szegényebbnek kellene maradniuk. Így aztán csak két tényezőn tudunk javítani.

Jó hír, hogy a karbonintenzitás csökken is: 0,9 százalékkal évente. A rossz, hogy ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet-növekedést 2 Celsius-fokban sikerüljön az emberiségnek maximálnia, évente 6,2 százalékos csökkenést kellene felmutatni.

Egyéni erőfeszítések

Enyedi Zsolt ígéretét, miszerint a CEU rendezvénysorozata segít az egyetemi kutatások kvintesszenciáját a mindennapi életre és egyénileg elvárható cselekedetekre lefordítani, Nagy Réka, az Ökoanyu blog szerkesztője, két kislány édesanyja váltotta be. Ő arra hozott példákat, hogy mit tehet meg bárki a Föld éghajlatáért.

Nagy Réka előadásában, csakúgy, mint az életében, nagy hangsúlyt kapott a szinergiák kihasználása, illetve az egyszerűsítés.

Mint azt Ökoanyu elmondta, „a szódabikarbóna az ökoháztartás kamillateája”. A súrolószerként, süteménykelesztésre, szagtalanításra (így például dezodor-alapanyagként) is használható anyag Nagy szerint korántsem egyedülálló a sokoldalúságával. A szőlőmagolaj legalább olyan finom a salátákban, mint amilyen hatékonyan leszedi a sminket vagy ellensúlyozza a pollenallergiát, ahogy az ecetről is nehéz eldönteni, hogy fertőtlenítő- vagy élelmiszerként hasznosítható jobban – olvashatjuk a Qubit beszámolójában.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam