2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősrégi probléma van a környezetrombolás mögött, de a megoldást is kitalálta már az emberiség

Van egy fogalom a közgazdaságtanban, amit közlegelők tragédiájának hívnak. Onnan kapta a nevét, hogy régen bárki kihajthatta a birkáit a közös legelőkre, ami miatt elhasználták azokat, és kikopott rajtuk a fű. Ugyanez igaz arra, ahogy ma bánunk a környezetünkkel.

Mivel senkit sem tilthatunk el attól, hogy visszaéljen a tiszta levegővel vagy az ivóvízzel, senki se vigyáz rá úgy, mintha a sajátja lenne. Mit lehet tenni, ha túl sok birka szennyezi a közös levegőnket? – tette fel a kérdést a G7.

Tegyük fel, hogy egy erdő melletti településen megállapodnak abban, hogy minden család kivághat egy fenyőfát év végén, amit hazavihet karácsonyfának. Ennyi fa magától újratermelődik. De lehet, hogy valakinek eszébe jut, hogy ő kivág még egy fát, és el is tudja adni jó pénzért. Önmagában ettől még nem borul fel az erdő egyensúlya. Csakhogy mindenkinek megéri több fát kivágni, és ha így is tesznek, az erdő már nem tudja pótolni a nagy faveszteséget, és kipusztul.

A példa jól szemlélteti, hogy mi a baj az olyan erőforrásokkal, amiből nem zárhatjuk ki a fogyasztókat.

A tragédia lényege, hogy egy bizonyos pontig megéri többet használni a közös erőforrásokból, mint amennyi jut. De mivel mindenki így gondolkodik, az összesített kár sokkal nagyobb lesz, így végül mindenki rosszabbul jár az eredeti állapotnál.

Fotó: pxhere.com

Mit tehetünk a közös „legelőnk” védelmében?

Az egyik megoldás, ami részben már ma is működik, a kvótarendszer. Ha kiszabunk egy fenntartható mennyiségű kibocsátási kvótát, akkor ezeket a piac automatikusan beárazza, és a szennyezési jogokkal való kereskedéssel elérhető, hogy összesen ne legyen magasabb a kibocsátás. Ez a megoldás viszont csak akkor működik, ha megfelelően alacsony a megengedett kibocsátás, és ha kényszeríthető, hogy ne fogyasszon senki se többet. Sajnos egyelőre ezek nem teljesülnek.

Egy másik megoldás lehet, ha megfizettetjük a kárt azokkal, akik szennyezik a levegőt. Ennek legegyszerűbb módja, ha a szennyező termékek adóját változtatjuk. Ezzel sok embert eltántorítanak a termék fogyasztásától, aki pedig még így is megveszi, az gyakorlatilag fedezi a költségét annak, hogy helyrehozzák az ezzel okozott kárt. Az így beérkező bevételt környezetkímélő technológiák fejlesztésére lehet költeni.

Végül az is jó megoldás lehet, ha támogatásokkal ösztönözzük az embereket a tudatosabb fogyasztásra. Erre példa az itthon sikeres Otthon Melege program, ahol régi és energiaigényes háztartási gépeinket cserélhetjük le környezetkímélő új eszközökre – írja a G7.

Neked ajánljuk
Fenntartható fordulatot sürget Károly herceg 150 nagyvállalat szólalt fel a klímabarát gazdasági újraindítás mellett Lezárult a technológiaváltást elősegítő pályázat társadalmi egyeztetése Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam