2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas, jeges bomba ketyeg az Antarktiszon

A nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser egy kifejezetten nehezen megközelíthető jégtömeg, éppen ezért a szakértők sokáig csak keveset tudtak róla. Az elmúlt évtizedben viszont megkezdődött a terület átfogó vizsgálata, és bebizonyosodott, hogy a gleccser szétesése komoly, akár egész civilizációnkat gyökeresen megváltoztató fenyegetést jelent.

2008 decemberében Sridhar Anandakrishnan, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa kollégáival a Thwaites-gleccserhez utazott, hogy a helyszínen végezzen vizsgálatokat, mert a légi és műholdas felvételek tanúsága szerint a jégtömeg egyre instabilabbá vált, folyamatosan hullott belőle a jég a tengerbe – írja a Wired nyomán a 24.hu.

Egy gleccser olvadási sebességének növekedése nem feltétlenül jelent problémát, hiszen bizonyos időszakokban a jégtömegek hol lassabban, hol gyorsabban zsugorodnak. Ez a folyamat egyelőre nem teljesen ismert, de bizonyos, hogy természetes tényezők idézik elő.

A Thwaites esetében viszont a kutatók aggasztó jelenséget figyeltek meg: különös, ékszerű formát öltött, egyik vékony pereme pedig az óceánba nyúlik, ahol a víz folyamatosan melegíti a jeget. A szakértők arra kezdtek gyanakodni, hogy a gleccser egyedi formája okozza az olvadás felgyorsulását.

A Thwaites-gleccser Fotó: NASA

Anandakrishnan és kollégái azonban arra voltak kíváncsiak, hogy mi zajlik a gleccser mélyén, ezért 2008-ban ultrahangos elemzésbe kezdtek: kisebb robbantásokat hajtottak végre a gleccseren, majd a jégben terjedő hullámok vizsgálatával következtetni tudtak a Thwaites egyik kisebb régiójának szerkezetére.

Ahogy teltek az évek, a gleccser egyre instabilabbá vált, egy 2014-es kutatás során pedig arra jutottak a szakértők, hogy szétesése immár megállíthatatlan.

A becslések alapján a Thwaites-gleccser olvadása már napjainkban is nagyban hozzájárul a tengerszint-emelkedéshez, a jelenség mintegy 4 százalékáért felelős. Teljes szétesése ugyanakkor még komolyabb problémát jelentene, már csak azért is, mert a gleccser további jégtömegeket véd az óceántól.

A gleccser olvadásában rejlő fenyegetést immár nemcsak a kutatók, hanem a döntéshozók is felismerték. Tavaly az Egyesült Államok és Nagy-Britannia 50 millió dolláros (mintegy 13 milliárd forintos) támogatásával létrejött a Nemzetközi Thwaites-gleccser Együttműködés.

A Thwaites-gleccser helyzetének megértése igen sürgető, hiszen a jégtömeg olvadása akár az egész civilizációnkra hatással lehet. A probléma ráadásul a vártnál hamarabb jelentkezhet, a közelmúltban ugyanis kiderült, hogy egy hatalmas, 300 méter magas üreg található a gleccser mélyén. A becslések alapján ezen lyuknál az óceán már most 14 milliárd tonna jeget mosott ki.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam