2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás az atomkísérletek nyomaival is szembesít minket

A Novaja Zemlja szigetcsoport gleccsereibe zárt radioaktív izotópok fél évszázad után az olvadással most a Kara- és a Barents-tenger vizeit fenyegetik.

Egy orosz tudományos expedíció nagy radióaktív koncentrációt mért a Novaja Zemlja rekordsebességgel olvadó gleccsereinél – íja az Independent Barents Observerben megjelent hír alapján a Strahlentelex.

1957 és 1962 között 86 atombomba-kísérletre került sor Novaja Zemlja légkörében, így a valaha felrobbantott legnagyobb atomfegyver, az 58 megatonnás Cár-bomba kipróbálására is itt került sor 1961. október 30-án.

A kísérleti robbantásokat északon, a két szigetet elválasztó csatorna közelében, a levegőben végezték, a zömében északról fújó szél a felhőt szétterítette a szigeteken. Ezeknek a teszteknek a maradványai jutnak most a tengerekbe.

Novaja Zemlja a NASA műholdfelvételén Fotó: NASA/Wikimedia Commons

„A Novaja Zemlján uralkodó szélirány miatt a szennyeződés elsősorban az északi szigeten és az északi jégmezőn halmozódott fel. Megvizsgáltuk az egyik gleccsert, amely szennyeződhetett – a Nally-gleccser Blagopoluchiye-öbölhöz eső szakaszát –, és valóban találtak erős radioaktív sugárzást mutató részeket” – mondta el Mikhail Flint, az Óceonológiai Intézet igazgatóhelyettese az orosz hírügynökségnek.

Nowaja Zemlja északi területeit egyenletes jégtakaró fedi, a gleccserek a keleti és a nyugati oldalon is elérik a partot, így a Kara- és a Barents-tenger is érintett. Ez különösen az utóbbi esetében azért is aggasztó, mert a területnek a norvég és az orosz halászatban, különösen a tőkehalhalászatban kitüntetett szerepe van.

Neked ajánljuk
Messziről szaglik, hogy Alaszkának lesznek még gondjai a felmelegedéssel A sarki jég olvadása nem a végjáték, ez még csak az igazi baj kezdete 335 milliárd tonna évente A klímaváltozással együtt a „hiénák” is megnehezítik a biztosítók dolgát Óriási napelempark épül Környén
Tovább a forrásra: strahlentelex.de
Vissza
Hírfolyam