2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Merre az előre, avagy bevezetés az új klímagazdaságba

Portálunkon a hazai nyilvánosságban először válik magyar nyelven hozzáférhetővé a Globális Gazdasági és Klímabizottság jelentése, mely alapjaiban érinti a jövő gazdaságpolitikáját és filozófiáját. A bizottság 28 korábbi kormányfőből és pénzügyminiszterből, valamint a gazdasági, üzleti és pénzügyi élet vezetőiből áll, és a partnerkormányok támogatása mellett teljes körű felhatalmazást kapott saját következtetéseinek levonására.

Shutterstock

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak köszönhetően a bizottság által kibocsátott dokumentumok mostantól minden érdeklődő számára elérhetővé válnak. Elsőként „Az új klímagazdaság” című fejezetet tesszük közzé, mely PDF-ben itt tölthető le.

A dokumentum legfontosabb megállapításai szerint új gazdasági korszak küszöbén állunk, amelyben a növekedést a gyors technológiai fejlődés és innováció, illetve a fenntartható infrastrukturális beruházások és a megnövekedett erőforrás-termelékenység közötti kölcsönhatás vezérli.

Ez a 21. század egyetlen értelmezhető növekedéstörténete. A folyamat hatékony, élhető városokat, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, intelligens és rugalmas infrastruktúrát; illetve a leromlott minőségű talajok helyreállítását eredményezi az értékes erdők védelme mellett. Erős, fenntartható, kiegyensúlyozott és intenzív növekedésre lehet számítani.

Az elmúlt évtizedben hihetetlen technológiai és piaci fejlődést figyelhettünk meg, amelyek mind az új klímagazdaságra való áttérés irányába mutattak. Valódi eredményeket láthatunk az új munkahelyekkel, a gazdasági megtakarításokkal, a versenyképesség és a piaci lehetőségek, valamint az emberiség életszínvonalának globális szintű javulásával kapcsolatban. Ráadásul ez a reálgazdasági növekedés gyakran gyenge, sokszor ellentmondásos politikai háttérrel valósult meg. Vajon mekkora lehet a további növekedés, ha mindez az elkövetkező években egyértelmű, következetes politikai iránymutatással folytatódik?

2014-ben a Globális Gazdasági és Klímabizottság arra a következtetésre jutott, hogy az ambiciózus éghajlat-politikai fellépésért nem feltétlenül kell jóval nagyobb árat fizetnünk, mint a megszokott körülmények között jellemző növekedésért.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok azt bizonyítják, hogy az éghajlat-politikai fellépés vonzóbb, mint amilyennek azt korábban elképzeltük. Ez a figyelemre méltó új növekedési lehetőség egész egyszerűen ott van az orrunk előtt.

Neked ajánljuk
Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika) Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Újra Zöld Kalandozásokra hív a Humusz
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam