2020. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az okosvárosok is sokat tehetnek a levegőminőség javításáért

A légszennyezettség csökkentése komoly kihívás elé állítja a nagyvárosokat. Léteznek azonban már ma is olyan települések, amelyek a legújabb technológiákat hívják segítségül a fenntarthatóbb működés érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint – részben a klímaváltozás miatt is – a légszennyezettséggel kapcsolatba hozható halálesetek száma a 2030 és 2050 közti időszakban várhatóan több százezerrel emelkedhet. Ráadásul a probléma a világ országainak többségét érinti – írja az Infotér Egyesület.

A szennyezés a légzőszervi és tumoros megbetegedésekben túl csökkenti az intelligenciát és a többi közt növeli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét is.

A kockázatok ellen próbálnak tenni azok a városok, amelyek a különböző smart city kezdeményezéseket is segítségül hívják az élhetőbb környezet megteremtése érdekében.

A kínai Kantonban tervezett Nansha nevű okosváros Fotó: ISA Internationales Stadtbauatelier/Wikimedia Commons

A különböző projektek között található például olyan program, amely a prediktív előrejelzésre épít, máshol szenzorok tömege méri folyamatosan a valós idejű légszennyezettségét. Van, ahol pedig a mesterséges intelligenciát (AI) használó platformok értékelik a hatalmas bejövő adatmennyiséget, és teszik lehetővé a minél pontosabb és minél gyorsabb elemzést.

Ehhez az időjárást és a közlekedési információkat figyelembe vevő gépi tanulást is használják – így előre megjósolható, hol romlik a levegő minősége.

A városüzemeltetést és -fejlesztést segítő prediktív IoT (dolgok internetje) olyan területeken lehet hasznos, mint például a megbetegedések elleni harc, az időjárási és természeti katasztrófák kezelése vagy a közlekedés optimalizálása.

Neked ajánljuk
Úton a tisztább levegő felé Megkezdte működését a levegőminőségi tervek felülvizsgálatáért felelős Ökomenedzser Hálózat Mi szennyezi a lakás levegőjét? A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére
Tovább a forrásra: infoter.eu
Vissza
Hírfolyam