2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felkészültebb lesz Európa a természeti katasztrófákkal kapcsolatban

Megszavazta a természeti katasztrófák kezelését célzó, RescEU nevű rendszer létrehozását kedden az Európai Parlament, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá váljon az árvizek, erdőtüzek, földrengések vagy járványok sújtotta országok támogatása.

A strasbourgi plenáris ülésen csaknem ellenszavazat nélkül jóváhagyott tervezet az Európai Unió katasztrófavédelmi rendszerét hivatott erősíteni az erőforrások hatékonyabb megosztása által.

A RescEU csak kiegészíti, nem pedig helyettesíti a nemzeti katasztrófavédelmet, csakis akkor lép közbe, ha egy adott tagállamnak már nem áll elegendő erőforrás rendelkezésére a helyzet kezelésére.

A cél az, hogy ne ismétlődhessen meg a 2017-es portugáliai és a 2018-as görögországi katasztrófa. Az életmentéshez hatékony eszközökre van szükség. A munka során a szolidaritás és az európaiak biztonságának megőrzése volt a vezérelvünk – mondta Elisabetta Gardini néppárti jelentéstevő.

Fotó:  Rikfrog/visualhunt.com

Az új szabályok a tagállami szakminiszterekből álló tanács végső jóváhagyását követően lépnek életbe. A RescEU költségeit és kapacitásait teljes mértékben közösségi finanszírozásból fogják fedezni, és az Európai Bizottság dönt majd az eszközök bevetéséről.

Neked ajánljuk
Meddig jutottunk a Párizsban megkezdett úton? Idén saját kihívással készülhetünk a Föld órájára Ma egy órán át mindenki a Földre gondol A klímaváltozással együtt a „hiénák” is megnehezítik a biztosítók dolgát Óriási napelempark épül Környén
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam