2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felkészülnek a tengerszint emelkedésére a svéd települések

Terveket készítenek svédországi települések a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés következményeinek kivédésére – jelentette az SVT svéd köztévé.

„A klímaváltozás következményei nagyon is valósak a számunkra. Nem a távoli jövőben fognak bekövetkezni, már most érezzük a hatásukat. Visszatérő problémát okoz a magas vízszint, amely egyre gyakrabban fordul elő” – idézte a tévé a tehetősek lakta Vellinge dél-svédországi nagyközség szakértőjét.

A Skane megyében fekvő tengerparti nagyközséget fenyegeti a legnagyobb tengerszint-emelkedés abban az esetben, ha nem csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet számításai szerint a nagyközség részét képező Skanörben 78 centiméterrel emelkedhet meg a tenger az évszázad végéig.

A helyi önkormányzat egy 21 kilométer hosszú védmű építését tervezi az épületek és az emberek megóvása céljából. Bár Vellinge a tengeráradás által leginkább fenyegetett svéd régió, távolról sem ez az egyetlen hely, ahol komoly tervekkel készülnek a tengerszint emelkedésére.

Svéd tengerpart Fotó: maxpixel.net

A svéd települési önkormányzatok szövetsége szerint buzgón foglalkoznak a problémával csaknem az összes olyan településen, amely tenger, tó vagy folyó partján fekszik Svédországban.

A svéd biztosítótársaságok szövetsége azt javasolta tagjainak, hogy az ingatlanbiztosítások hatályát ne terjesszék ki a klímaváltozás okozta károkra.

A szövetség indoklása szerint vitán felül áll, hogy a klímaváltozás hatására megemelkedik a tengerszint, ami egyes partszakaszokon áradást fog okozni, és ezt nem lehet „előre nem látható természeti csapásnak” minősíteni, ami pedig előfeltétele lenne egy érvényes lakásbiztosításnak. A javaslat felháborította a tengeráradás fenyegette településeket.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam