2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási területet zöldít ki Kína és India, de ez is kevés lehet a klímaváltozás ellen

Kína és India az elmúlt két évtizedben akkora területet zöldített ki, mint az Amazonas-medence, de ez is kevés lehet a klímaváltozás megállításához.

Kínát a világ egyik legnagyobb környezetszennyezőjeként tartják számon a tudósok, de Indiában sem sokkal jobb a helyzet. Egy friss tanulmány szerint azonban a két országban most zöldítéssel – faültetéssel és növénytermesztéssel – igyekeznek lelassítani a globális felmelegedés folyamatát – írja a BBC alapján a hvg.hu.

A két országban a jelen állás szerint évente mintegy 5,1 millió négyzetkilométerrel növekszik a zöld terület nagysága a 2000-es évekhez képest, ami 5 százalékos növekedést jelent.

Az adatok szerint Kína mintegy 42 százalékkal járult hozzá az erdők megőrzését és bővítését célzó globális programhoz. A távol-keleti ország annak érdekében lépett, hogy megállítsa a talajeróziót, csökkentse a légszennyezést, és ennek hatásaként a globális felmelegedés mértékét is.

Fotó: Inkstone/youtube.com

A „zöldítés” további 32 százaléka – amely az indiai program 82 százalékát teszi ki – a műtrágyázásnak és az öntözésnek köszönhető intenzív növénytermesztésből adódik. A zöldségek, gyümölcsök és különböző gabonafélék termesztése 2000 óta 35-ről 40 százalékra nőtt.

Ugyanakkor a kutatók szerint a szén-dioxid szintje a levegőben az idei évben minden eddigi rekordot megdönthet, ami hatással van a növényekre is: kevesebb szén-dioxidot fognak majd felvenni.

Ranga Myneni, a Bostoni Egyetem tudósa a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a rengeteg faültetés egyre kevésbé képes ellensúlyozni a klímaváltozás hatásait. A jégtakaró továbbra is olvadni fog, a tengerek szintje emelkedik, a trópusi viharok pedig egyre gyakoribbak és egyre pusztítóbbak lesznek.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam