2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok kis ember felelősségvállalása nem menti fel a nagyokat

„A cégeknek nagyon kényelmes arról beszélni, hogy az emberek hogyan tudják megállítani az éghajlatváltozást” címmel írt cikket a Fast Company arról, hogy bár erkölcsileg helyes rávenni az embereket, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat, ez nem terelheti el a figyelmet a nagy szereplők felelősségéről.

Kétségtelen, hogy mindannyian hozzájárulunk a globális felmelegedéshez, és mivel több mint 7 milliárdan élünk a bolygón, az egyének kis cselekedetei összeadva nagy hatást gyakorolhatnak. Ráadásul fogyasztói szokásaink megváltoztatásával befolyásolhatjuk a cégeket, hogy fenntarthatóbbá tegyék termelési módszereiket – írja a  Fast Company cikke nyomán a 444.hu.

Azonban a Fast Company írása szerint

nem kellene az egyes személyek feladatává tenni a klímaváltozás elleni fellépést, ugyanis ők statisztikailag ártatlanok, és inkább a kormányoknak és az ipari szereplőknek kellene felelősen viselkedniük.

Az egyes emberek csak a saját magatartásukért vállalhatnak felelősséget, de a kormányok hozhatnak olyan törvényeket, amelyek egész iparágakat és az egyes egyéneket is arra kényszerítenek, hogy fenntarthatóbb módon járjanak el. Persze a fogyasztók ereje is lehet nagy, de sehol sincs a nemzetközi cégekéhez képest, ezeket pedig csak a kormányok tudják rákényszeríteni a váltásra.

Critical Mass Budapest, 2010 Fotó: Attila Magyar/flickr.com

A CDP környezetvédő szervezet 2017-es jelentése szerint mindössze 100 cég tehető felelőssé az 1988 óta történt károsanyag-kibocsátás 71 százalékáért, és ugyanebben az időszakban csak 25 cég és állami tulajdonú vállalat felelt a globális ipari kibocsátások több mint feléért.

Ha ilyen kevés cég és ország felel a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás túlnyomó többségéért, akkor elsősorban miért az egyes embereket kell hibáztatni a fogyasztási szokásaikért ahelyett, hogy az üzleteket és a kormányokat tennénk felelőssé? Az utóbbiaknak hatalmukban áll, hogy olyan törvényeket hozzanak, amik megszabnák az egyes iparágaknak, hogy a károsanyag-kibocsátásuk maradjon fenntartható szinten, és tartsák be a környezetvédelmi szabványokat.

Mindez nem jelenti azt, hogy az egyes fogyasztóknak nem kellene változtatniuk a hozzáállásukon és a szokásaikon. Ugyanakkor a fogyasztási szokások változtatása mellett a politizálás, ha lehet, még fontosabb.

A klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért tüntetnek Genfben 2019. február 2-án Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Újabban Nyugat-Európában fiatalok tömegei mennek utcára rendszeresen, hogy követeljék a kormányaiktól a hatékonyabb fellépést a klímaváltozást okozó emberi tevékenységekkel szemben.

De még csak azt sem lehet mondani, hogy az egyes kormányok sokat tehetnének: a globális klímaváltozás globális együttműködést igényel: akinek igazán fontos a jövője, annak a továbbiakban nem az adózási ígéretek vagy a nemzeti ügyek mentén, hanem a klímaváltozás elleni fellépést illető kérdések alapján kellene szavaznia.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam