2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Immár hatodik alkalommal tüntettek fiatalok a klímavédelem fokozásáért Belgiumban

Immár hatodik egymást követő csütörtök délelőtt vonultak utcára fiatalok, főként diákok ezrei Belgiumban, hogy határozottabb fellépést követeljenek a klímaváltozás ellen.

A rendőrség tájékoztatása szerint ezúttal Brüsszelben mintegy 11 ezren, Monsban pedig ezren gyűltek össze.

A brüsszeli tüntetésre sokan érkeztek az ország más részeiből is, középiskolások mellett nagy számban vettek rajta részt egyetemi hallgatók, de még a Nagyszülők a klímáért nevű mozgalom is képviseltette magát.

Sokan tiltakozó transzparenseket tartottak, ezekre egyebek mellett azt írták, hogy „Nincs másik bolygónk!” és „Le a fosszilis energiahordozókkal!”. Többen pedig a Valentin-naphoz igazították üzeneteiket, például egy táblán az volt olvasható, hogy „Egyedülálló keres stabil éghajlatot tartós kapcsolat céljából”.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A Youth for Climate nevű mozgalom által szervezett demonstráció résztvevői olyan ambiciózus klímapolitika elfogadását követelik a belga kormánytól és az Európai Uniótól, amelynek célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest. 

A szervezők azt közölték, hogy a május végi belgiumi és európai parlamenti választásokig minden csütörtök délelőtt, tanítási időben felvonulnak, amíg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől.

Az elmúlt hónapokban egymást érik a fiatalokat megmozgató tüntetések. Belgium mellett többek között Németországban, Svájcban és Ausztráliában is sor került tiltakozásokra. A tiltakozási hullám legismertebb alakja a 16 éves svéd Greta Thunberg, aki a katowicei klímacsúcson és a davosi Világgazdasági Fórumon is képviselte generációja érdekeit.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam