2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Interaktív térképre vitték, milyen lesz a klíma 60 év múlva Észak-Amerikában

Ha nem sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a jövő New Yorkjában olyan lesz az idő, mint manapság Arkansasban, ahol a nyár átlagosan 5 Celsius-fokkal melegebb és 20,8 százalékkal szárazabb, mint a mai New Yorkban.

Egy új interaktív térkép a létező becslések és forgatókönyvek alapján megmutatja, milyen időjárásra kell számítani 60 év múlva egy adott területen – számol be a qubit.hu.

A klímaanalóg térkép ötlete Matt Fitzpatrick ökológus fejéből pattant ki.
A Környezettudományok Marylandi Intézetében dolgozó kutató a Nature Communications folyóiratban cikket is közölt az alkalmazásról, amelyhez munkatársaival létező klímaváltozási adatsorokat öntöttek interaktív formába.

A térkép célja, hogy megértessék az emberekkel a klímaváltozás konkrét hatásait, és felkeltsék a nagyközönség figyelmét az ez irányú kutatások iránt.

Fotó: fitzlab.shinyapps.io

„Nagy kihívás a klímaváltozás emberi dimenzióinak megfogalmazásában, hogyan fordítjuk le a globális klíma-előrejelzéseket a nagyobb nyilvánosság számára is beszédes konkrét becslésekre” – írták a tanulmányban.

A klímaanalóg térképek szerintük abban is segítenek, hogy megértessék a felmelegedés ökológiai rendszerekre és mezőgazdaságra gyakorolt hatását.

Az Észak-Amerika városaira elkészített térkép melletti bal oldali oszlopban vagy a térképre kattintva lehet várost választani, majd be lehet állítani, hogy változatlan kibocsátási értékek mellett vagy csökkenő kibocsátást feltételezve vagyunk-e kíváncsiak a jövő klímájára az adott területen.

A qubit.hu írásában konkrét városokkal kapcsolatos további példákat találhatnak az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Egyre melegebb nyarak jöhetnek Klímaapartheidtől tart az ENSZ A Déli-sark tengeri jege is drámai mértékű zsugorodásnak indult Több százezer embernek kell elmenekülni a dél-ázsiai árvíz miatt Időjárásjelentés 2050-ből
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam