2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészesen emelkedik a légkör metántartalma

Drámai mértékben elkezdett nőni az atmoszférában a metán mennyisége, amely az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz.

Az Amerikai Geofizikai Szövetség által közzétett tanulmány szerint sürgős lépésekre van szükség, hogy megállítsák a légköri metántartalom növekedését, mert különben nem lesz tartható a kitűzött cél, vagyis a felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt tartani – írja a hvg.hu.

A felmelegedést számos tényező okozza, de az újonnan tapasztalt metánnövekedés azért is aggasztó, mert a tudósok egyelőre nem tudják a pontos okát.

Fotó: NASA

A 20. században a metán szintje többnyire emelkedett a fosszilis energiaforrások növekvő felhasználása miatt, de a 21. század elején az emelkedés megállt. Aztán a tudósok legnagyobb meglepetésére 2007-től ismét nőni kezdett, majd az emelkedés 2014-től felgyorsult.

Azt sejtik, hogy a metántermelés erősödésének egyik fő oka az intenzív afrikai mezőgazdaság. Egyre több szarvasmarhát tenyésztenek, ami a metán fő forrása. De a jelenséget az is magyarázhatja, hogy a klímaváltozás miatt a trópusi mocsárvidékek területén egyre forróbb az éghajlat, ami a vegetációból kiszabaduló metán mennyiségét is megsokszorozhatja.

A tudósok arra figyelmeztetnek, ha az emberiség nem tud mit kezdeni a metánkibocsátással, akkor még nagyobb mértékben kell visszafognia a szén-dioxid-emissziót.

Neked ajánljuk
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk Magyar vállalat is a fenntartható divat irányába lép
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam