2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2020-ra halasztják az északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést

Jövő áprilisra halasztják el a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető, az ENSZ égisze alatt megrendezendő északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést az eredetileg tervezett idei időpontról – jelentette be Vjacseszlav Fetyiszov szovjet-orosz hokilegenda hétfőn Vlagyivosztokban.

Fetyiszov az ENSZ sarkvidékügyi jószolgálati nagyköveteként nyilatkozott.
A halasztást a szervezésre kapott idő rövidségével magyarázta: idén tavasszal nem tudott volna megjelenni elegendő világhírű játékos „Az utolsó jégkorongmérkőzés az Északi-sarkon” elnevezésű rendezvényen.

Beszámolója szerint a szervezők elnyerték a világ tudományos közösségének támogatását, és megszervezték az akció logisztikáját.

Mint mondta, az összecsapást az eredetileg tervezett helyszínen, vagyis az orosz Barneo-táborban fogják megtartani, egy sarkvidéki úszó jégtáblán.

A Barneo-tábort először 2002-ben hozták létre az Orosz Földrajzi Társaság támogatásával. A Spitzbergáktól két és fél órányi repülőútra található bázist a mostoha időjárási körülmények között minden évben újból meg kell építeni. A csak áprilisban működtetett tábort 2009 óta turisztikai célokra is hasznosítják Fotó: Leonid Plenkin/Wikimedia Commons

Fetyiszov tavaly májusban jelentette be Moszkvában, hogy kanadai, amerikai, norvég, finn, dán és svéd sztárok jelezték részvételi szándékukat. Kifejezte reményét, hogy a mérkőzésen részt vesz majd Vlagyimir Putyin elnök is, aki az orosz amatőr jégkorongozók Éjjeli Kupájának kezdeményezője.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Folyékony fémmel kötnék meg a szén-dioxidot ausztrál kutatók Az MNB kiemelkedő helyen szerepelt a globális zöld pénzügyi térképen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam