2021. március 2., Lujza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2020-ra halasztják az északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést

Jövő áprilisra halasztják el a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető, az ENSZ égisze alatt megrendezendő északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést az eredetileg tervezett idei időpontról – jelentette be Vjacseszlav Fetyiszov szovjet-orosz hokilegenda hétfőn Vlagyivosztokban.

Fetyiszov az ENSZ sarkvidékügyi jószolgálati nagyköveteként nyilatkozott.
A halasztást a szervezésre kapott idő rövidségével magyarázta: idén tavasszal nem tudott volna megjelenni elegendő világhírű játékos „Az utolsó jégkorongmérkőzés az Északi-sarkon” elnevezésű rendezvényen.

Beszámolója szerint a szervezők elnyerték a világ tudományos közösségének támogatását, és megszervezték az akció logisztikáját.

Mint mondta, az összecsapást az eredetileg tervezett helyszínen, vagyis az orosz Barneo-táborban fogják megtartani, egy sarkvidéki úszó jégtáblán.

A Barneo-tábort először 2002-ben hozták létre az Orosz Földrajzi Társaság támogatásával. A Spitzbergáktól két és fél órányi repülőútra található bázist a mostoha időjárási körülmények között minden évben újból meg kell építeni. A csak áprilisban működtetett tábort 2009 óta turisztikai célokra is hasznosítják Fotó: Leonid Plenkin/Wikimedia Commons

Fetyiszov tavaly májusban jelentette be Moszkvában, hogy kanadai, amerikai, norvég, finn, dán és svéd sztárok jelezték részvételi szándékukat. Kifejezte reményét, hogy a mérkőzésen részt vesz majd Vlagyimir Putyin elnök is, aki az orosz amatőr jégkorongozók Éjjeli Kupájának kezdeményezője.

Neked ajánljuk
Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Az egyéni példa ereje: amikor egy elkötelezett milliókat mozgat meg Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Extrém alacsony vízállás: a hétvégén csaknem kiszáradtak a csatornák Velencében Kvöldsól, az izlandi bor – az ifjúság forrása
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam