2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Fehér Ház is foglalkozik a klímaváltozással

A Fehér Ház a klímaváltozás nemzetbiztonsági kockázatait vizsgáló bizottságot hoz létre – értesült a The New York Times című lap csütörtökön.

A lap egy február 14-i keltezésű, a Fehér Házban készült feljegyzésre hivatkozva azt írta, hogy Donald Trump elnök munkatársai már elkészítették annak az elnöki rendeletnek a vázlatát, amellyel létrehozzák a klímabizottságot – számolt be az MTI.

A testület várhatóan 12 tagú lesz, és helyet kap benne William Happer, a Fehér Ház fizikus végzettségű tanácsadója, aki köztudomásúan szkeptikus azt illetően, hogy az emberi tevékenység alapvetően befolyásolná a globális felmelegedést.

Happerről a The New York Times felidézi, hogy tudományos berkekben megütközést keltett, amikor többször is kifejtette, hogy az üvegházhatással járó szén-dioxid-kibocsátás nemhogy káros, hanem kifejezetten hasznára válik az emberiségnek.

A The New York Times információi szerint a Fehér Ház feljegyzése kétségbe vonja azokat a tudományos és védelempolitikai elemzéseket, amelyek szerint a klímaváltozás komoly fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra. 
Az elemzések szerintük nem vetették alá szigorúan független és ellenvéleményeket is számításba vevő ellenőrzéseknek, illetve egyáltalán nem adnak teret az ellentétes álláspontoknak.

Fotó: AgnosticPreachersKid/Wikimedia Commons

A kongresszus 2017 végén kétpárti egyetértéssel elfogadott védelmi költségvetési törvényében egyébként a törvényhozók már rögzítették, hogy a klímaváltozás „közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára”,

emellett befolyásolja „a világ azon térségeinek stabilitását is, ahol az Egyesült Államok hadserege jelen van, és ahol a jövendő konfliktusok stratégiai következményekkel járnak”.

Ez a törvény – amelyet Donald Trump aláírt – előírta a védelmi minisztériumnak, hogy évente készítsen jelentést a klímaváltozás hatásairól. Az első ilyen jelentést a Pentagon (védelmi minisztérium) januárban hozta nyilvánosságra. Ez a többi között – konkrét példákat is idézve – azt állapította meg, hogy a klímaváltozással járó áradások, szárazság, sivatagosodás és egyre gyakoribb tűzvészek közvetlenül is fenyegetik az amerikai támaszpontokat és berendezéseiket.

Neked ajánljuk
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk Magyar vállalat is a fenntartható divat irányába lép
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam