2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhunyt a klímatudomány doyenje

87 éves korában meghalt Wallace Smith Broecker amerikai geofizikus, a tudós, aki elsőként figyelmeztetett a globális felmelegedés lehetőségére.

A New York-i Columbia Egyetem közlése szerint munkatársuk hétfőn hunyt el a város egyik kórházában.

A tudós 1975-ös tanulmánya írta le először a globális felmelegedés kifejezést. Kutatása előre jelezte, hogy a szén-dioxid növekvő légköri koncentrációja jelentős melegedéshez fog vezetni.

Elsőként ismerte fel a róla Broecker-szállítószalagnak is nevezett nagy óceáni szállítószalag jelenségét, a tengervíz hőmérséklete és sótartalma által mozgatott és szabályozott globális vízkörzési rendszert.

Broecker 1931-ben született Chicagóban, a Wheaton College-ben tanult, majd 1959-től a Columbia Egyetemen kutatott. Tudományos körökben a klímatudomány nagyapjának is nevezték.

Forrás: Elizabeth Lukehart/youtube.com
Neked ajánljuk
Ismét erdőtüzek tombolnak az Északi-sarkvidéken A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat 14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása 69-féle, de csekély mértékű gyógyszermaradvány a Balatonban Készen áll az indulásra a világ első villanyrepülője
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam