2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy-Britannia eddig megbukott klímavédelemből?

A brit kormánynak környezetvédelmi tanácsokkal szolgáló Klímaváltozási Tanács nevű szervezet jelentése szerint Nagy-Britannia gyakorlatilag egyik fő klímavédelmi célkitűzését sem tudja teljesíteni a kijelölt határidőig.

Az Egyesült Királyság kormányának törvényes kötelezettsége, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Csakhogy ha valami csoda nem történik, nem fogja. Ahogy világszerte számos országban, úgy Nagy-Britanniában is az utcára vonultak a hónap közepén a diákok a kormány elégtelen éghajlatvédelmi intézkedései ellen tiltakozva.

A Klímaváltozási Tanács ez alkalomból hozta nyilvánosságra elemzésének eredményeit, amelyek meglehetősen gyászos képet festenek a szigetországbeli klímacélok elérésének esélyeiről.

Látszateredmények

Az energia- és tisztanövekedés-ügyi miniszternek, Claire Perrynek címzett nyílt levél szerint bár az Egyesült Királyság 2013 és 2017 között 14 százalékkal csökkentette emisszióját, és ez fölötte van az időarányos céloknak, a kormány mégsem kérkedhet a sikerrel. Ugyanis nincs sok köze hozzá, nem az ő intézkedései miatt esett vissza az üvegházgázok kibocsátása.

Fotó: maxpixel.net

A csökkenés valódi okai a 2008-ban kirobbant világgazdasági válság utóhatásai, illetve az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszerének átalakuló elszámolása. Vagyis a csökkenés jelentős részben csak látszólagos, és az ügyes könyvelés következménye.

A szervezet levele emellett kiemeli, hogy az Egyesült Királyság ugyanezen időszak alatt az emissziócsökkentés 18 legfontosabb indikátora közül 15 esetében elbukott, nem érte el a kitűzött célokat. Ilyen kudarcot jelző indikátorok az épületek, a közlekedés, a mezőgazdaság, a földhasználat és a hulladékkezelés kibocsátása.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam