2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Greta Thunberg kemény szavakkal bírná cselekvésre az Európai Unió politikusait

A fiatal svéd környezetvédő aktivista az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) Európa jövőjéről rendezett csütörtöki értekezletén arra szólította fel az uniót, hogy tegyen többet az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséért, és kettőzze meg a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat.

Thunberg a konferencián arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozással nem foglalkozó politikusok „minden idők legnagyobb gazembereire emlékeztetnek”, és katasztrófához vezetik a világot.

Ha az EU tisztességesen hozzájárul a jövőbeli klímasemlegesség biztosítását célzó intézkedésekhez – összhangban a párizsi egyezményben rögzített célkitűzéssel, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani, illetve törekedni kell az 1,5 Celsius-fokos határra –, akkor 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése legkevesebb 80 százalékos lehet a kitűzött 40 százalékhoz képest, jelentette ki Thunberg.

A svéd aktivista az átlaghőmérséklet rohamos emelkedésére hívta fel a figyelmet. Hozzátette:

egy évtized áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy világméretű katasztrófa elkerülhető legyen. Ha a világ vezetői nem érnek el áttörő eredményeket, az „az emberi történelem legnagyobb kudarca lesz”.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Greta Thunberg a konferenciát követően brüsszeli diákokhoz csatlakozott, akik immáron hetedik egymást követő csütörtökön vonultnak utcára, hasonlóan más belga városokban tanulókhoz.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) Európa jövőjéről folytatott konferencián kijelentette,

az EU-nak százmilliárdokat kellene a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítania az elkövetkezendő évtizedben.

„Az unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségvetésében minden negyedik euró az éghajlatváltozás mérséklését fogja szolgálni” – közölte. Juncker beszédében bírálta Donald Tump amerikai elnök azon kijelentését, amely szerint a klímaváltozás mindössze „kitaláció”, egy „ideológiai koncepció”. Juncker szerint ugyanis valójában ez olyan veszély, amely már most jelen van.

Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam