2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország és Ausztria szövetsége a klímavédelemért

Áder János köztársasági elnök és az osztrák államfő egyetért abban, hogy klímaügyben növelni kell a korábbi vállalásokat. 

Az államfő Bécsben, Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta: megbeszélésükön szó volt arról, hogy Magyarország továbbra is Ausztria szövetségese lesz a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Áder János szólt Van der Bellen tavalyi leveléről is, amelyben az osztrák államfő a katowicei ENSZ-klímacsúcs előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy ha meg akarják valósítani a párizsi klímaegyezményben foglalt célkitűzéseket, akkor ambiciózusabbnak kell lenniük, és növelniük kell a korábbi vállalásokat.

Megjegyezte: idén két olyan fórum is lesz, amelyen erről fognak beszélni, nem elég azonban beszélni, hanem döntéseket is kell hozni, biztosítani kell a szükséges forrásokat, és az országoknak komolyan kell venniük a vállalásaikat.

Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák államfő sajtótájékoztatót tart a bécsi Hofburgban 2019. február 20-án
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy az atomenergia használatában különbözik a két ország véleménye. Ausztria lemondott a használatáról, Magyarország azonban más földrajzi adottságokkal rendelkezik, például nincs elegendő vízenergia, így szükség van atomerőműre – tette hozzá.

Osztrák kollégája figyelmét arra hívta föl, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az ENSZ tudományos tanácsadó testülete is úgy gondolja, hogy atomenergia használata nélkül a párizsi célkitűzések nem teljesíthetők.

Az osztrák államfő kiemelte, hogy a magyar köztársasági elnökkel mindketten szívügyüknek tekintik a klímaváltozás elleni küzdelmet. Köszönetet mondott Áder Jánosnak, amiért a lengyelországi Katowicében megrendezett ENSZ 24. Klímakonferenciáján elsőként támogatta a klímaváltozás elleni fellépésre vonatkozó kezdeményezését.

Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam