2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még öt nemzedéknyi idő

Egy új kutatás szerint az emberiség teljes szén-dioxid-kibocsátása kevesebb mint öt nemzedék múlva elérheti azt a szintet, amely mintegy 56 millió éve a Föld egyik legszélsőségesebb üvegházhatású felmelegedési eseményét jellemezte.

A Michigani Egyetem kutatói kimutatták, hogy jelenleg 9-10-szer gyorsabb ütemben kerül szén-dioxid a légkörbe, mint a paleocén-eocén hőmérsékleti maximum (PETM) idején – számol be az MTI alapján a 24.hu.

Az elmúlt 66 millió évben a PETM volt a Földön a leggyorsabb és a legszélsőségesebb természetes globális felmelegedési esemény. A számítások alapján nagyjából 150 ezer évig tartott, és a földi átlaghőmérsékletet mintegy 5-8 Celsius-fokkal emelte meg. Bár nem ez volt a földtörténet legforróbb időszaka, de a dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti kihalása óta nem volt ennél forróbb periódus.

Az esemény csúcsán a földi átlaghőmérséklet 23 Celsius-fok volt, ez mintegy 7 Celsius-fokkal magasabb a mostaninál.

Fotó: Sakeeb Sabakka/flickr.com

A paleocén-eocén hőmérsékleti maximum időszakában a sarkokat nem borította jég, sőt az Északi-sarkon pálmafák és krokodilok éltek. Az óceáni üledékminták vizsgálata alapján a kutatók úgy vélik, hogy a korszakban egy 3-20 ezer éves időszak alatt 3000-7000 gigatonnányi szén-dioxid halmozódott fel a légkörben.

A friss vizsgálat szerint ha a szén-dioxid-kibocsátás a mostani ütemben nő tovább, úgy az iparosodás korától kezdődően az atmoszférába jutott szén-dioxid mennyisége 2159-re eléri a PETM alatti szintet.

„Sem ön, sem én nem leszünk itt 2159-ben, de ez mintegy négy nemzedéknyire van. Ha gyermekeinkre, unokáinkra, dédunokáinkra gondolunk, mindjárt ott vagyunk” – mondta Philip Gingerich, a tanulmány egyik szerzője.

Neked ajánljuk
Húszmilliárd fát ültet Etiópia Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Sikeres volt a villanyautók vásárlását támogató pályázat A jószándék kevés lesz: a ma ígéreteit csak a jövő technológiája válthatja valóra
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam