2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Száhel-övezet államai 350 milliárd eurót terveznek klímavédelemre költeni

Az éghajlatváltozás által különösen erősen sújtott afrikai térség már napjainkban is szenved a hosszan tartó aszályoktól, amelyek katasztrofális következményekkel vannak a helyi lakosságra.

A Száhel-övezet államai egy tizenkét éves akcióterv keretében 350 milliárd eurót (111 ezer milliárd forint) terveznek klímavédelemre költeni a párizsi klímaegyezmény régiójukra vonatkozó célkitűzéseinek valóra váltására.

Tizenhét térségbeli állam képviselői gyűltek össze hétfőn Niger fővárosában, Niamey-ben az akcióterv jóváhagyására. Almoustapha Garba nigeri környezetvédelmi miniszter szerint az akcióterv összesen hat projektre összpontosít, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését szolgálják.

„Továbbra is olyan helyzet következményeit vagyunk kénytelenek elviselni, amiért nem mi vagyunk a felelősek”

– jelentette ki Mahamadou Issoufou nigeri elnök az egynapos száheli klímacsúcs előtt.
A részt vevő államok már kedden el akarnak indítani egy 364 milliárd forintnak megfelelő sürgősségi programot az éghajlatváltozás következményeinek kezelésére.

2013-ban minden ötödik 5 év alatti gyerek súlyosan alultáplált volt Nigerben Fotó: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations/flickr.com

Issoufous hangsúlyozta:

a klímaváltozás a térséget sújtó aszály fokozódásához vezet, ami a sivatag további térnyerésével, valamint a vízkészletek és legelőterületek megcsappanásával, illetve az emberek további elszegényedésével jár együtt. 

A nigeri elnök felhívta a figyelmet, hogy mindez veszélyt jelent a térség biztonságára. Ezzel összefüggésben a Boko Haram terrorszervezetet említette, amelynek megerősödése – mint azt kifejtette – kapcsolatban áll az egyre zsugorodó Csád-tó körül élők elszegényedésével. Kiemelte, hogy a szegénység emellett egyre többeket kényszerít menekülésre a régióból.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam