2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden bizonyíték ellenünk szól

Már tagadhatatlan, hogy az ember áll a globális felmelegedés mögött, a bizonyítékok elérték a tudományos valószínűség legmagasabb fokát – állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

Az emberiség nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyjon ennyire világos jelzéseket – írták a kutatók a Nature Climate Change című szaklap friss számában az elmúlt 40 évben emelkedő hőmérsékleti értékek műholdas méréseit vizsgáló tanulmányuk ismertetésekor. 

A földfelszín hőmérsékletének melegedése az emberi tevékenység következménye, ennek bizonyossága a tudósok szerint elérte az öt szigma szintet, vagyis a tudományos statisztikai mérőmódszer azon szintjét, melyet például 2012-ben a Higgs-bozon felfedezésekor alkalmaztak.

Benjamin Santer, a frissen megjelent tanulmány vezető szerzője, a kaliforniai Lawrence Livermore laboratórium munkatársa reméli, az eredmények meggyőzik a kételkedőket, és tettekre sarkallnak.

„Tévedésnek bizonyult a kételkedők érve, mely szerint a tudósok még nem ismerik a klímaváltozás okát. De ismerjük” – mondta a Reuters hírügynökségnek.

Fotó: shutterstock.com

Az amerikai, kanadai és skót tudósokból álló kutatócsoport szerint a globális felmelegedés bizonyítékai már 2015-ben elérték az öt szigma szintet két tudományos műholdas adatkészletnél, a harmadik esetében 2016-ban érték el ezt a szintet.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hivatalos közleményében már 2013-ban arra jutott, hogy a globális felmelegedés „rendkívül nagy valószínűséggel” az emberi tevékenységnek tulajdonítható, vagy „legalább 95 százalékban valószínű, hogy az 1950-es évek óta az emberi tevékenység a klímaváltozás fő oka”.

Neked ajánljuk
Globális vészhelyzetnek nyilvánította a klímaváltozást Szingapúr Salgótarjánban is megkezdődött a helyi klímastratégia kidolgozása Sir David Attenborough már jégszoborként is figyelmeztet a klímaváltozásra Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam