2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A város tetejéről követeltek tiszta levegőt

Greenpeace-aktivisták a budapesti Szabadság-szoborra kifeszített hatalmas felirattal követeltek „Tiszta levegőt!”. Békés és látványos akciójukkal azt üzenték: tarthatatlan, hogy Magyarországon közel 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt évente.

Az autókból, buszokból és a helytelen fűtésből származó káros anyagok nemcsak légúti megbetegedéseket, hanem trombózist, agyvérzést, szívrohamot és tüdőrákot is okozhatnak. A gyerekek, az idősek és a várandós nők a leginkább veszélyeztetettek, de a szennyezett levegő mindannyiunknak árt. Itt az idő, hogy együtt álljunk ki az egészségünkért! – üzenték az aktivisták a város tetejéről.

A forgalmas nagyvárosokban a szennyező közlekedés – főként régi dízeljárművek – korlátozásával lehet leggyorsabban hatékonyan fellépni a légszennyezettség ellen.

Mivel a légszennyezettség a közel kétmilliós fővárosban érinti a magyar lakosságot a legnagyobb arányban, ezért a Greenpeace Magyarország petícióban kéri a főváros döntéshozóit: sürgősen határozzanak meg céldátumot és dolgozzanak ki ütemtervet a dízelautók és más szennyező járművek kitiltására, a dízelüzemű BKV-buszok mielőbbi kiváltására, valamint támogassák a fenntartható közlekedési módok mihamarabbi elterjedését – számolt be a Piac és Profit.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A szervezet bízik abban, hogy a fővárosi vezetés példával tud elöljárni más települések számára, és egyúttal bátorít arra minden településvezetőt, hogy lakosságuk védelme érdekében tegyenek helyben hatékony lépéseket a közlekedésből és fűtésből származó légszennyezettség csökkentése érdekében.

Neked ajánljuk
Budapest több területén jelentősen romlott a levegőminőség Az aeroszolok csökkentése veszélyes lehet a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása nélkül Hároméves lett Arun, a budapesti állatkert kiselefántja (képgaléria) Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam