2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Egy halott bolygón munkahelyek sincsenek” – ugródeszkák az új klímagazdasághoz

Melyek azok a jelentős növekedési potenciállal rendelkező területek, amelyek a legnagyobb mértékben csökkenthetik az éghajlatváltozással összefüggő környezeti károk kockázatát, és teremthetik meg egy kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb gazdasági rendszer alapjait?

Az elmúlt hetek során a A XXI. század növekedéstörténetének feltárása című jelentés bevezető gondolatait és első fejezetét tettük közzé, amelyekből kiderült, mely területeken és milyen erőfeszítésekre van szükség, hogy a valamennyiünk számára sorsfordító lehetőséget jelentő klímagazdasági átmenet megvalósuljon.

A jelentés második, „Kulcsfontosságú gazdasági rendszerek” című fejezete az energia, a nagyvárosok, az élelmiszeripar és földhasználat, a vízgazdálkodás és az ipar esetében határozza meg azokat a trendeket és problémákat, amelyek a jelenlegi folyamatokat alakítják, és a jövő lehetőségeinek kiaknázásában szerepet kaphatnak.

A jelentés hangsúlyozza: a klímagazdasági fordulat megvalósulásához

a politikai döntéshozóknak, az üzleti és egyéb vezetőknek mindegyik rendszer ad hoc jellegű fejlesztéseit át kell alakítaniuk a globális éghajlati kihívásoknak megfelelő fellépések széles körű gyakorlatává.

A dokumentumban ismertetett lehetőségek gyakorlati útmutatóként szolgálhatnak azzal kapcsolatban, „hogy a gazdasági és politikai döntéshozók – ideértve a nemzeti és helyi önkormányzatokat, fejlesztésfinanszírozási intézményeket, befektetőket, illetve a pénzügyi és üzleti vezetőket is – hogyan gyorsíthatják fel az átalakulás folyamatát. Ők az új gazdasági növekedési modell alapkövei”.

A jelentést kidolgozó 28 fős Globális Gazdasági és Klímabizottságban egy korábbi kormányfő, több pénzügyminiszter és az üzleti élet prominensei mellett a tudomány kiemelkedő képviselőit is ott találjuk, így például Nicholas Sternt, a Londoni Közgazdasági Egyetem professzorát, a Royal Economic Society elnökét.

Az elkövetkező hetekben a dokumentum további fejezetei is elérhetővé válnak magyar nyelven az Élő Bolygónk honlapján, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak köszönhetően. (Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk a jelentés bevezető gondolatait és Az új növekedési menetrend című fejezetét is.)

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam