2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feje tetejére állt az időjárás februárban Európában

A klímaváltozás újabb lehetséges jeleként a feje tetejére állt az időjárás idén februárban Európában: melegrekord dőlt meg Nagy-Britanniában, korán érkezett a tavasz Franciaországba és Skandináviába, de havazott Törökországban és Görögországban.

Nagy-Britanniában februári és téli napi melegrekord dőlt meg: a walesi Porthmadogban 20,8 Celsius-fokot mértek kedden. Ebben az évszakban még soha nem mértek 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet az országban.

Étienne Kapikian, a Météo-France meteorológusa szerint Walesben 20,8 Celsius-fok valóban nyári melegnek számít.

Virágba borult nárciszok között napozik egy nő a londoni St James parkban
Fotó: MTI/EPA/Vickie Flores

Nyugat-Európa számos településén mértek az elmúlt napokban rekordhőmérsékleteket: a spanyolországi Orense-ben 25, a nyugat-franciaországi Pleyber-Christben 21 fokot (ez utóbbi bretagne-i rekord), a belgiumi Ukkel településen pedig 18,8 Celsius-fokot.

Az olaszországi Leccében ugyanakkor a hőmérő higanyszála nem haladta meg az 5, a görögországi Szalonikiben pedig a 3 fokot. Szalonikiben havazott is, akárcsak Törökország északnyugati térségében.

Erős hóviharok Görögországban Fotó: Euronews (German)/youtube.com

Friederike Otto, az oxfordi Környezetváltozási Intézet kutatója szerint a korai tavasz valószínűleg az éghajlatváltozás egyik jele, bár alapos elemzésre van szükség ahhoz, hogy konkrét összefüggést állapítsanak meg a két jelenség között.

A tudósok általában hajlamosak a szélsőséges időjárási jelenségeket egyedül a klímaváltozásnak betudni. Ugyanakkor egyre több utólagos kutatás folyik annak megállapítására, hogy egy-egy ilyen esemény bekövetkezhetett volna-e, ha nincs a klímaváltozás.

„Szokatlan hosszú nyarunk volt, a tavasz is korábban kezdődik. Ennek köze van a bolygó felmelegedéséhez, amely nagyban növeli az ilyen hőség eshetőségét”

– vélte ugyanakkor Dim Coumou, a potsdami PIK éghajlatkutató intézet munkatársa.

A kutatók a klímaváltozás és a kontinens keleti felében tapasztalt zord időjárás összefüggéséről óvatosabban nyilatkoznak. „Ha valahol rendellenesen nagy a hőség, ezt a jelenséget másutt gyakran kompenzálja rendellenes hideg” – vélte Étienne Kapikian.

Neked ajánljuk
A klímavédelemben a fáknál is hatékonyabb fegyvert jelentenek a gyepek A klímaváltozás elleni fellépésre összpontosít az Európai Központi Bank A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Magyar találmány biztosít kiváló minőségű ivóvizet Tunézia elszigetelt területein Logisztikai támogatást nyújtott a Magyar Vöröskeresztnek a Renault
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam