2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit visz a füst?

Az Európai Unió magyar vezetéssel vizsgálja a háztartási légszennyezést.

A háztartási szilárdhulladék-égetés környezetkárosító hatásait vizsgálja a Pannon Egyetem vezetésével felálló nemzetközi konzorcium, jelentette be Gelencsér András, a konzorcium vezetője, az egyetem rektora hétfőn Veszprémben – írja az MTI alapján az Index.

A 734 ezer eurós tendert az európai unió környezetvédelmi bizottsága által kiírt nyílt közbeszerzési pályázaton nyerték el a háztartási szilárdhulladék-égetés környezetkárosító hatásainak tudományos alapon történő felmérésére és megoldási módszerek kidolgozására.

A becslések szerint Magyarországon évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék kerülhet háztartások kazánjába vagy kályháiba.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az égetés során veszélyes anyagok, köztük nehézfémek, műanyaglágyítók vagy rákkeltő többgyűrűs aromás szénhidrogének is a levegőbe jutnak, ezért az illegális háztartási hulladék égetése súlyos egészségkárosító kockázatot jelent.

Az Európa-szerte problémát jelentő téma vizsgálatára alakult konzorcium – a Pannon Egyetem vezetése mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint egy-egy román, belga és német kutatóintézet részvételével – két éven keresztül a levegőből vett részecskék kémiai elemzésével, a hulladékégetésre jellemző kémiai nyomjelzők mérésével állapítja meg a hulladékégetés becsült „hozzájárulását” több magyarországi és romániai település levegőszennyezéséhez.

A környezet- és egészségbarát fűtés elveiről a Földművelésügyi Minisztérium „Fűts okosan!” című kampányából tájékozódhatnak az érdeklődők.

Neked ajánljuk
A légköri folyók újra bebizonyították: az egészséges levegőhöz globális erőfeszítésre van szükség Egyre tudatosabban és felelősebben gondolkozunk a környezetről Magyar fejlesztésű technológiával a gyógyszermentes vizekért Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam