2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltolódott az Atlanti-óceán szénpumpája a klímaváltozás miatt

A tengerekben működik egy biológiai pumpa, amely a légkörből szén-dioxidot vesz fel, a mélybe szállítja és ott megköti. Az Atlanti-óceánban ennek a rendszernek a fő szén-dioxid-felvevő területe változott meg.

Philipp Brun, a svájci erdő-, hó- és tájkutató intézet (WSL) kutatója és munkatársai szerint a pumpa epicentruma az Atlanti-óceán északi részén északnyugati irányba tolódott. Izland és az amerikai Maine-öböl között most több szén-dioxid kötődik meg, mint korábban, az Atlanti-óceán északi, nyílt területein azonban jóval kevesebb.

A biológiai pumpa alapját egyrészt a szén-dioxid kémiai kötése, másrészt a kis méretű élőlények adják.

A növényi planktonok (fitoplanktonok) szén-dioxidot vesznek fel a levegőből fotoszintézis útján. A fitoplanktonokat apró élőlények, a zooplanktonok eszik meg. Ezek az élőlények ellenségeik elől a mély tengerszintek sötétjébe bújnak. Ott szén-dioxidot lélegeznek ki, emellett ürülékükkel is szenet bocsátanak ki, amely leülepszik a fenékre. Tanulmányuk elkészítésekor Brun és kollégái a zooplanktonok egy bizonyos csoportjára, az evezőlábú rákokra koncentráltak.

Bár csak 0,3-7 milliméteresek ezek az állatok, figyelemre méltó számuk miatt jelentékenyen hozzájárulnak a szénpumpához Fotó:  Uwe Kils/Wikimedia Commons

Az evezőlábú rákok elterjedését és gyakoriságát számos hosszú távú megfigyelés kutatta. A WLS kutatói ezeket az elmúlt 60 évből származó adatokat használták a tanulmány elkészítéséhez, különböző elméletekkel és számításokkal kombinálva azzal kapcsolatban, hogyan kerül a légköri szén az óceán mély rétegeibe.

Vizsgálatuk eredménye szerint az Atlanti-óceán északi részében élő sok evezőlábú rák faj elterjedési területe eltolódott a megváltozott hőmérsékleti viszonyok hatására.

Így változik a faji összetétel, a biológiai pumpa fő aktivitási területe pedig északnyugati irányba tolódik. Eredményeikről a svájci tudósok a Nature Ecology & Evolution című szaklapban számoltak be. Ahhoz ugyanakkor a kutatók nem rendelkeztek elegendő mennyiségű adattal, hogy felbecsüljék a pumpa teljesítményének változásait a teljes észak-atlanti medencében.

Fotó: liliy2025/pixabay.com
Neked ajánljuk
Globális vészhelyzetnek nyilvánította a klímaváltozást Szingapúr Így változtak a világunkat fenyegető globális kockázatok Mintha csak egy félresiklott cirkuszi előadás nézői lennénk... Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam