2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújultak a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképei

A térképeket megkapták az önkormányzatok, de elérhetők a www.zajterkepek.hu oldalon is.

Megújította a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképét az agrártárca megbízásából a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. – ismertette László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium (AM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A helyettes államtitkár az egyik égető környezetvédelmi problémának nevezte a zajterhelést, amelynek vizuális megjelenési formái a zajtérképek.

A stratégiai zajtérképek elkészítésére az uniós adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése, valamint a zajcsökkentési tervek, jogszabályok megalapozása érdekében volt szükség, illetve kutatási célokat is szolgálnak.

Fotó: zajterkepek.hu

Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a 2017-es kormányhatározat alapján a kft. Budapest és vonzáskörzete, Szeged, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Győr stratégiai zajtérképét készítette el. 

Hozzátette, a zajtérképek számítások, modellezések alapján készültek, méréssel a helyszínen nem ellenőrizhetők.

Hosszú idejű átlagok figyelembevételével mutatják be a terhelési szintet, és így teszik lehetővé a szintén hosszú távú stratégia kidolgozását, valamint a megfelelő források esetén a koncentrált beavatkozást például a túlzott mértékben terhelt területeken – fejtette ki Béres András.

A munkához a kormány 600 millió forintos támogatást nyújtott, és további 150 millió forint állt rendelkezésre az önkormányzatok intézkedési terveinek megvalósításához – mondta.

Neked ajánljuk
Csaknem 900 településen folytatódhat a fásítási program Milyen tanulságokat rejt Erdély középkori környezettörténete? Mennyi villamos energiát fogyasztottak a magyarok a járvány alatt? Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam