2021. január 15., Loránd, Lóránt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld ma zöldebb, mint 20 éve volt

A klímavédelmi szempontból meglehetősen rossz hírű India és Kína erdősítési erőfeszítései nem voltak hiábavalóak.

A NASA friss kutatásában műholdképek elemzésével vetette össze a Föld növénytakarójának állapotát az 1990-es évek közepén, illetve napjainkban. A Nature Sustainability című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók kezdetben a globális felmelegedés, illetve a nagyobb szén-dioxid-koncentráció hatását sejtették a vegetáció növekedése mögött, azonban

az adatok közelebbi vizsgálatából egyértelműen kiderült, hogy India és Kína erdősítési programja, illetve mezőgazdasági fejlesztései állnak a zöldülés hátterében.

India továbbra is rekordméretű erdősítési programokkal tűnik ki, egy rekordkísérlet során 800 ezer indiai egy nap leforgása alatt 50 millió fát ültetett el.

Fotó: The Ideal Indian/youtube.com

A Föld többi részén nincsenek ekkora horderejű változások (igaz, máshol a korábbi évtizedekben sem voltak olyan arányú erdőirtások, amelyek ellensúlyozása ennyire látványos eredménnyel járhatott volna, mint India és Kína esetében). Elég jól teljesít Európa és Észak-Amerika is, Afrikában felemás állapotok uralkodnak, Dél-Amerikában viszont az Amazonas hatalmas őserdeje még mindig erdőirtásoktól szenved.

Fotó: NASA
Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam