2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld ma zöldebb, mint 20 éve volt

A klímavédelmi szempontból meglehetősen rossz hírű India és Kína erdősítési erőfeszítései nem voltak hiábavalóak.

A NASA friss kutatásában műholdképek elemzésével vetette össze a Föld növénytakarójának állapotát az 1990-es évek közepén, illetve napjainkban. A Nature Sustainability című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók kezdetben a globális felmelegedés, illetve a nagyobb szén-dioxid-koncentráció hatását sejtették a vegetáció növekedése mögött, azonban

az adatok közelebbi vizsgálatából egyértelműen kiderült, hogy India és Kína erdősítési programja, illetve mezőgazdasági fejlesztései állnak a zöldülés hátterében.

India továbbra is rekordméretű erdősítési programokkal tűnik ki, egy rekordkísérlet során 800 ezer indiai egy nap leforgása alatt 50 millió fát ültetett el.

Fotó: The Ideal Indian/youtube.com

A Föld többi részén nincsenek ekkora horderejű változások (igaz, máshol a korábbi évtizedekben sem voltak olyan arányú erdőirtások, amelyek ellensúlyozása ennyire látványos eredménnyel járhatott volna, mint India és Kína esetében). Elég jól teljesít Európa és Észak-Amerika is, Afrikában felemás állapotok uralkodnak, Dél-Amerikában viszont az Amazonas hatalmas őserdeje még mindig erdőirtásoktól szenved.

Fotó: NASA
Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam