2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az idei volt a legmelegebb nyár Ausztráliában

Az ország átlaghőmérséklete decembertől február végéig 2,14 Celsius-fokkal volt magasabb a korábbi középértéknél, és könnyedén túlszárnyalta a korábbi melegrekordot, amikor 2012–13 nyarán 1,28 Celsius–fokkal emelkedett az országos hőmérséklet az átlagos fölé.

A legmelegebb nyarát élte meg Ausztrália – közölte pénteken az ország meteorológiai hivatala. A hosszú távú országos átlaghőmérséklet 27,5 Celsius-fok, ehhez a referenciaponthoz viszonyítják az aktuális hőmérsékletet, illetve ehhez képest határozzák meg a hőmérsékleti anomáliákat.

„Az egész országra kiterjedően ez az eddig regisztrált legmelegebb nyár a közép-, a maximum- és a minimum-hőmérséklet tekintetében” – közölte a meteorológiai hivatal (BoM). A legmelegebb hónap január volt, először emelkedett a középhőmérséklet országszerte 30 Celsius-fokra.

2018 a harmadik legmelegebb év volt Ausztráliában, és súlyos szárazsággal is járt. A meteorológiai hivatal jelentése szerint az idei nyári hőmérsékleti rekordot is komoly aszály kísérte.

Csónak a Darling folyó kiszáradóban lévő medrében, Wayne Smith juhtenyésztő birtokán az ausztráliai Pooncarie közelében
Fotó: MTI/AAP/Dean Lewins

A nyár szélsőséges időjárási körülményeket hozott: aszály, bozóttüzek és súlyos áradások is pusztítottak. Lynette Bettio, a hivatal klimatológusa hangsúlyozta, hogy példátlan volt az idén tapasztalt meleg:

„Elmaradt az erős hidegfront, amely rendszerint enyhülést hoz a nyári hőségbe. Ezt az okozta, hogy a Tasmán-tenger fölötti tartósan magas légnyomású rendszer megakadályozta, hogy a hidegfront elérje az ország déli részét, különösen januárban.”

Decemberben a legmelegebb hőmérsékletet, 49,3 Celsius-fokot a nyugat-ausztráliai Marble Barban mérték. Január 24-én pedig Port Augustában kúszott a hőmérő 49,5 Celsius-fokos rekordmagasságba. A meteorológiai hivatal szerint valószínűleg az ősz is melegebb lesz a megszokottnál Ausztráliában.

Neked ajánljuk
Az ENSZ-főtitkár több határozott lépést követelt a világ vezetőitől Egyelőre nem kapott engedélyt a légkör mesterséges hűtését vizsgáló kísérlet Vlagyimir Putyin is részt vesz a klímacsúcson Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam