2020. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is megmozdultak a diákok a klímáért

Második alkalommal szervezték meg múlt hét pénteken Budapesten a klímatüntetést, amellyel a szervezők az immár nemzetközi szinten is egyre többeket megmozgató Fridays for Future mozgalomhoz kívánnak csatlakozni, hogy a klímaváltozás veszélyeire és a megoldási lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

Fél évvel ezelőtt a 16 éves Greta Thunberg egyedül ült ki a svéd parlament elé, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy (szerinte elégtelenül) a svéd politikusok kezelik a klímaváltozás kérdését. Mára világszerte tízezrek követik a példáját, és péntekenként utcára vonulnak, hogy országaik döntéshozóit cselekvésre ösztökéljék – írta a helyszínen készült riportjához kapcsolódóan Diószegi-Horváth Nóra és Kiss Soma Ábrahám a Mércén.

Főként Nyugat-Európában lelkesek a fiatalok (Párizsban nemrég már 5-8 ezer fősre duzzadt a demonstráció, de Nagy-Britanniában is ezrek mozdultak meg), összességében pedig már a világ több mint 90 országában csatlakoztak a felhíváshoz.

És így tettek a múlt héten a magyar szervezők is, akik abban bíznak, hogy hazánkban is egyre több fiatal és idősebb embert mozgatnak majd meg, hiszen mindannyiunk jövője a tét.

Fotó: Fridays for Future Magyarország/facebook.com

A demonstráción mintegy 20-25 fő volt jelen, bár ezt nehéz így összegezni, ugyanis az emberek folyamatosan jöttek-mentek, volt, aki csak néhány percre állt meg beszélgetni, mások végig jelen voltak az esős idő ellenére is. A Fridays for Future mozgalom hazai résztvevői egyelőre a Facebookon hirdetik meg az eseményeiket, itt érdemes figyelni a tevékenységüket, terveik szerint hétről hétre, péntekenként a Kossuth téren folytatják a demonstrációt.

A két főszervezővel, Hartmann Johannával és Pribéli Leventével (mindketten biológushallgatók) a Kossuth téren készítettek interjút  Mérce munkatársai Forrás: Mérce/youtube.com
Neked ajánljuk
A zöld fordulat kihívások elé állítja az európai nagyvárosokat Egy újabb kis jégkorszak sem húzna ki minket a csávából Az EIB is segítheti a hazai klímasemlegesség ügyét Jégvulkánok törtek ki a Michigan-tóból A boldogság titka (TED-előadás magyar felirattal)
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam