2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szokásosnál melegebb és szárazabb telünk volt az idén

Most, hogy már hivatalosan is tavasz van, az Országos Meteorológiai Szolgálat összegezte, milyen is volt az idei tél.

Decemberben az ország jelentős részén a sokévi átlag felett alakult a havi középhőmérséklet. Országos átlagban 2018 decembere 0,8 fokkal volt melegebb az átlagosnál. A január átlag körül alakul, ugyanakkor a február meglehetősen enyhe volt, mintegy 3 fokkal haladta meg a havi középhőmérséklet a sokévi átlagot – írta az MTI alapján az index.hu.

A csapadék tekintetében az egyes téli hónapok jelentősen eltértek.

Az igen száraz október és november után decemberben továbbra sem érkezett annyi csapadék, ami a korábbi hiányt pótolta volna. Decemberben, országos átlagban 26 százalékkal maradt el az átlagostól a csapadékmennyiség.

A hónap folyamán többször havazott, összefüggő hóréteg az országban december közepén alakult ki. A legvastagabb hóréteget, 30 centimétert december 16-17-én a Csongrád megyei Magyarcsanád-Bökény állomáson mérték. Januárban átlag körüli mennyiség hullott.

Kerékpáros a tavaszias napsütésben Budapesten
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az utolsó téli hónap – az előzetes adatok alapján – meglehetősen száraz volt, 7 napon mértek csak 1 milliméter fölötti csapadékot országos átlagban. Az egyébként sokéves átlagban is a legszárazabb hónapban az idén csupán 40 százaléka hullott a vártnak.

A három hónap csapadékösszege 26 százalékkal maradt el az 1981–2010 közötti telek átlagától.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy a melegedő tendencia a leghidegebb évszakban is megmutatkozik, az 1901 óta vezetett mérések óta a mértéke csaknem 1 fok országos átlagban. Komoly, hideg telek a múlt század első felét jellemezték – írták, de egyúttal jelezték: a Kárpát-medence klimatikus viszonyai között a melegedés ellenére felléphetnek a szokásosnál jóval hidegebb periódusok akár tartósan is.

Neked ajánljuk
A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert Rendkívüli hideget mértek Spanyolországban Árvíz Szerbiában Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam