2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ázsiai összefogás a tiszta levegőért

Kínával összefogva – mesterséges esők előidézésével – próbálná megtisztítani a szöuli kormány a dél-koreai főváros súlyosan szennyezett levegőjét.

Mun Dzse In dél-koreai elnök kormányának szerdai tanácskozásán arról beszélt, hogy Kína Dél-Koreánál sokkal fejlettebb eső-előidéző technológiákkal rendelkezik. Reményét fejezte ki, hogy Peking segítségével mesterséges csapadékot tudnak majd létrehozni a két ország közötti vizek felett, ami enyhíthetné a légszennyezettséget –számolt be Mun szóvivője.

Januárban kudarcba fulladt a dél-koreai meteorológiai ügynökség arra irányuló kísérlete, hogy mesterséges esőt idézzenek elő.

Hajó a Kína és Dél-Korea közt elterülő Sárga-tengeren Fotó: pixabay.com

Mun Dzse In szerint a kínai felet is segíthetné, ha közösen mesterséges csapadékot idéznének elő a Sárga-tenger felett, mivel Peking szerint a dél-koreai szálló por például Sanghajt is érinti. Az államfő arra is javaslatot tett, hogy Kína és Dél-Korea dolgozzon ki közös légszennyezettségi riasztórendszert.

Szöul hosszú ideje küzd azzal, hogy csökkentse a levegő szennyezettségét. Az utóbbi héten a szálló por koncentrációja olyan magas volt Dél-Koreában, hogy az emberek maszkban közlekedtek a sűrű szürkeségben.

Szakértők szerint az erős szmogot Kína erőteljes ipari tevékenysége, illetve a dél-koreai gépkocsik károsanyag-kibocsátása okozza. 

Törvényhozók arra szólították fel Munt, hogy nyilvánítsa nemzeti katasztrófává a nagyfokú légszennyezettséget. Kormányzó és ellenzéki pártok vésztanácskozást tartottak az ügyben, és megállapodtak arról, hogy sürgősen törvényeket fogadnak el a megoldás érdekében.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam