2019. március 21., Benedek
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztráliában a forró nyári hónapokban több mint 200 hőmérsékleti rekord dőlt meg

A sydney-i Climate Council (Klímatanács) környezetvédelmi csoport beszámolója szerint tavaly decembertől idén februárig rekordokat megdöntő forróság és más romboló szélsőséges időjárási események történtek. Kilencven nap alatt 206 hőmérsékleti rekord dőlt meg Ausztrália-szerte.

A nyarat elnyúló, kontinentális kiterjedésű hőhullámok, kiugró forró napok és szárazság jellemezte a kontinensnyi ország keleti részén, illetve bozóttüzek egész Ausztráliában.
A bozóttüzek a szokásosnál jóval hamarabb kezdődtek, tovább tartottak, és helyrehozhatatlan károkat okozva ott is megjelentek, ahol korábban nem: a Tasmania szigetén lévő esőerdőkben és Queensland tagállamban.

A rekordokkal teli nyár annyira forró volt, hogy a gyümölcsök már a fákon megfőttek – jelentette ki a Amanda McKenzie, a Climate Council vezérigazgatója. Korábban az ausztrál nyarat hagyományosan a pihenéssel társították, amikor az emberek grilleznek és strandolnak a melegben.

„A helyenként az 50 Celsius-fokot elérő hőmérsékletek miatt azonban inkább a szorongás és nyugtalanság időszakává alakult át az évszak”

– mondta McKenzie.

Wayne Smith juhtenyésztő a birtokán áll a Darling folyó kiszáradóban lévő medrében
Fotó: MTI/AAP/Dean Lewins

A környezetvédelmi csoport vezetője hozzátette: Ausztrália „legharagosabb nyara” egy újabb példája a klímaváltozásnak. A szövetségi kormánynak meg kellene védenie a ország lakóit az egyre rosszabbodó időjárási körülményektől azzal, hogy fokozatosan megszünteti a fosszilis üzemanyag használatát, felgyorsíthatná az átmenetet a megújuló energiákhoz – hangoztatta Amanda McKenzie.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a vulkáni hamufelhők terjedését is megváltoztatja A téli esők is kikezdik Grönland jegét Már a bevásárlással is kímélhetjük környezetünket Áder János: a 21. század a víz évszázada lesz Óriási napelemes rendszert szereltek tetőre a hollandok
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam