2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hova csoportosítsuk az energiáinkat az új klímagazdaság kialakításakor?

Napjainkban világszerte 1 milliárd ember él villamos energia nélkül, és közel 3 milliárd ember nem jut hozzá a tiszta főzés lehetőségeihez – ha a 21. században megvalósul a klímabarát gazdasági növekedés, az nemcsak a bolygónknak, de nekik is új esélyt teremthet.

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás a gazdasági és társadalmi fejlődés lehetőségét is magában hordozza. Az átalakulás egyik fontos terepe az energiatermelés: a technológiák már rendelkezésre állnak, de a megfelelő szakpolitikai háttér még hiányzik. A Globális Gazdasági és Klímabizottság „A XXI. század növekedés-történetének feltárása” című jelentésének Energiával foglalkozó fejezete azokat a területeket azonosítja, ahol a politikai akarat elősegítheti az energetikai fordulatot.

A jelentés leszögezi: „számos olyan technológia, amely az elkövetkező évtizedekben felgyorsíthatja az energiaátalakítást, már ismertté vált, bizonyított, és átfogó léptékben kezdett terjedni; mégis maradtak akadályok.”

A tiszta főzés lehetőségének biztosítása Afrika és Ázsia elmaradott térségeiben élő nők tömegeinek teremthetne egészségesebb életkörülményeket Fotó: shutterstock.com

Hogyan lehet törvényi eszközökkel elősegíteni a fenntartható erőforrásokat használó energiatermelési technológiák térnyerését, és a fosszilis tüzelőanyagok háttérbe szorulását? Hogyan válhatnak gazdaságosabbá a városaink, juthatnak elektromos energiához a hálózatoktól távol élő tömegek, és hogyan kerülhetjük el, hogy a szén- és olajalapú gazdaság feladását a munkavállalók tömegeinek válsága kísérje?

A Globális Gazdasági és Klímabizottság jelentése ezekre a kérdésekre is válaszol.
A dokumentum kidolgozásában egy korábbi kormányfő, több pénzügyminiszter és az üzleti élet prominensei mellett a tudomány kiemelkedő képviselői is részt vettek, így például Nicholas Stern, a Londoni Közgazdasági Egyetem professzora, a Royal Economic Society elnöke.

Az elkövetkező hetekben a dokumentum további fejezetei is elérhetővé válnak magyar nyelven az Élő Bolygónk honlapján, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak köszönhetően. (A már megjelent részek az alábbi linkeken érhetők el: Bevezető, 1. fejezet, 2. fejezet.)

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam