2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a vulkáni hamufelhők terjedését is megváltoztatja

A nagyobb vulkánkitörések, ipari balesetek okozta szennyeződések nemcsak a forrás közelében szóródnak szét, veszélyeztetve a helyi környezetet, hanem a Föld távolabbi pontjaira is eljuthatnak, felhalmozódhatnak – így különösen fontos terjedésük megértése.

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul arra, hogy miként változik a nagy skálájú légköri szennyeződések terjedése a klímaváltozás hatására. Ha a vulkáni hamufelhők (pl. Eyjafjallajökull [2010], Merapi [2010]) vagy éppen a nukleáris katasztrófák (pl. Csernobil (1986), Fukusima [2011]) utáni kibocsátások lehetséges terjedési útvonalára gondolunk, máris látható, hogy ezek a folyamatok óriási környezeti, gazdasági jelentőséggel bírnak – írja az Origó.

Az Eyjafjallajökull 2010-es kitörése megbénította Európa légi közlekedését Fotó: Neil MacWilliams/flickr.com

Az ELTE TTK Elméleti Fizikai Tanszék és az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tagjai, Haszpra Tímea és Herein Mátyás a Scientific Reportsban jelentették meg legfrissebb eredményeiket. A kutatók a vulkáni hamu és az ipari balesetek okozta szennyeződések terjedését sokasági éghajlati modellekben vizsgálták, hogy megértsék, hogyan befolyásolhatja ezeket a folyamatokat a klímaváltozás.

A vizsgálat két különböző éghajlati modellel előállított sokasági éghajlati szimulációkat felhasználva megmutatta, hogy a klímaváltozás hatására, emelkedő globális átlaghőmérséklet mellett, közel egy évszázad alatt

a szennyeződésfelhők „megnyúlási hajlandósága”, csökken, vagyis a terjedés kevésbé „hordja szét” a szennyeződéseket, ezáltal bizonyos földrajzi területek nagyobb környezeti terhelésnek lehetnek kitéve, hiszen az adott területre eső koncentráció növekszik.

Neked ajánljuk
A klímavédelem sikeréhez a törvényhozók és a gazdasági élet szereplői mellett mindenkire szükség van Rekordmagas értéket ért el a légkör szén-dioxid-koncentrációja Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők Szent István városába ért a Zöld Busz Program
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam