2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a vulkáni hamufelhők terjedését is megváltoztatja

A nagyobb vulkánkitörések, ipari balesetek okozta szennyeződések nemcsak a forrás közelében szóródnak szét, veszélyeztetve a helyi környezetet, hanem a Föld távolabbi pontjaira is eljuthatnak, felhalmozódhatnak – így különösen fontos terjedésük megértése.

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul arra, hogy miként változik a nagy skálájú légköri szennyeződések terjedése a klímaváltozás hatására. Ha a vulkáni hamufelhők (pl. Eyjafjallajökull [2010], Merapi [2010]) vagy éppen a nukleáris katasztrófák (pl. Csernobil (1986), Fukusima [2011]) utáni kibocsátások lehetséges terjedési útvonalára gondolunk, máris látható, hogy ezek a folyamatok óriási környezeti, gazdasági jelentőséggel bírnak – írja az Origó.

Az Eyjafjallajökull 2010-es kitörése megbénította Európa légi közlekedését Fotó: Neil MacWilliams/flickr.com

Az ELTE TTK Elméleti Fizikai Tanszék és az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tagjai, Haszpra Tímea és Herein Mátyás a Scientific Reportsban jelentették meg legfrissebb eredményeiket. A kutatók a vulkáni hamu és az ipari balesetek okozta szennyeződések terjedését sokasági éghajlati modellekben vizsgálták, hogy megértsék, hogyan befolyásolhatja ezeket a folyamatokat a klímaváltozás.

A vizsgálat két különböző éghajlati modellel előállított sokasági éghajlati szimulációkat felhasználva megmutatta, hogy a klímaváltozás hatására, emelkedő globális átlaghőmérséklet mellett, közel egy évszázad alatt

a szennyeződésfelhők „megnyúlási hajlandósága”, csökken, vagyis a terjedés kevésbé „hordja szét” a szennyeződéseket, ezáltal bizonyos földrajzi területek nagyobb környezeti terhelésnek lehetnek kitéve, hiszen az adott területre eső koncentráció növekszik.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam