2019. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a vulkáni hamufelhők terjedését is megváltoztatja

A nagyobb vulkánkitörések, ipari balesetek okozta szennyeződések nemcsak a forrás közelében szóródnak szét, veszélyeztetve a helyi környezetet, hanem a Föld távolabbi pontjaira is eljuthatnak, felhalmozódhatnak – így különösen fontos terjedésük megértése.

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul arra, hogy miként változik a nagy skálájú légköri szennyeződések terjedése a klímaváltozás hatására. Ha a vulkáni hamufelhők (pl. Eyjafjallajökull [2010], Merapi [2010]) vagy éppen a nukleáris katasztrófák (pl. Csernobil (1986), Fukusima [2011]) utáni kibocsátások lehetséges terjedési útvonalára gondolunk, máris látható, hogy ezek a folyamatok óriási környezeti, gazdasági jelentőséggel bírnak – írja az Origó.

Az Eyjafjallajökull 2010-es kitörése megbénította Európa légi közlekedését Fotó: Neil MacWilliams/flickr.com

Az ELTE TTK Elméleti Fizikai Tanszék és az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tagjai, Haszpra Tímea és Herein Mátyás a Scientific Reportsban jelentették meg legfrissebb eredményeiket. A kutatók a vulkáni hamu és az ipari balesetek okozta szennyeződések terjedését sokasági éghajlati modellekben vizsgálták, hogy megértsék, hogyan befolyásolhatja ezeket a folyamatokat a klímaváltozás.

A vizsgálat két különböző éghajlati modellel előállított sokasági éghajlati szimulációkat felhasználva megmutatta, hogy a klímaváltozás hatására, emelkedő globális átlaghőmérséklet mellett, közel egy évszázad alatt

a szennyeződésfelhők „megnyúlási hajlandósága”, csökken, vagyis a terjedés kevésbé „hordja szét” a szennyeződéseket, ezáltal bizonyos földrajzi területek nagyobb környezeti terhelésnek lehetnek kitéve, hiszen az adott területre eső koncentráció növekszik.

Neked ajánljuk
Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire A vizek állapota árulkodik a leginkább a klímaváltozás súlyos következményeiről Szavak helyett lépések – klímakonferencia a régiónk országaival Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam