2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A part menti mocsarak lehetnek a megmentőink?

A sáros, mocsaras tengerpartok olyanok, mint az alvó óriások, amelyek egyszer vállukra vehetik a szén-dioxid-kibocsátásunk gondját.

A gazdag növényzettel borított területek általában fontos szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében, de ez kiemelten igaz a part menti, mocsaras élőhelyekre. Esetükben ugyanis az elpusztuló növények maradványai nem lebomlanak, visszaengedve a szenet a légkörbe, hanem a sár betemeti és elzárja őket.

A tengerszint emelkedésével a partokat kísérő sós mocsarak kiterjedése megnő, ami fontos segítséget jelenthet a légkör szén-dioxid-tartalmának csökkentéséhez – főleg, ha nem akadályozzuk a folyamatot.

Egy, a Nature-ben publikált nemzetközi tanulmány eredményei alapján a mocsaras területek által elnyelt szén-dioxid mennyisége fokozódik a tengerszint emelkedésével – írja a BBC.

Fotó: Matthew Barker/Wikimedia Commons

A kérdés már csak az, le tud-e mondani az emberiség a mohóságáról, ami a part menti területek beépítését és gazdasági hasznosítását illeti, illetve együtt tud-e élni az olyan képeslapok gondolatával, amelyeken gyöngyfényű homok helyett madaraktól nyüzsgő mocsarak keretezik a tenger hullámait.

Érdemes lenne, a kutatók számításai szerint ugyanis a mocsaras területek megduplázódása évente 5 millió tonnával több szén-dioxidot tartana távol a légkörből, ami olyan, mintha egymillióval kevesebb autó róná a világ útjait. 

Neked ajánljuk
A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak Vertikális erdőbe költözhetnek a rászoruló fiatalok épül Eindhovenben A WWF dalban mondja el, hogy a folyóinkat nem áldozhatjuk fel Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam