2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fejlődésünk határai

Az ENSZ 2018/19-re is kiadta jelentését, amely az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokat fogja csokorba. Vajon sikerül a környezetünk stabilitását is szem előtt tartó módon alkalmaznunk a technológia vívmányait és alkalmazkodnunk a klímaváltozás okozta kihívásokhoz, vagy fejlődési zsákutcába kormányozzuk magunkat?

A génszerkesztéssel együtt járó etikai dilemmáktól a klímaváltozás által kikényszerített összefogás fontosságáig öt célterületet azonosít az ENSZ Környezetvédelmi Programjának Frontiers 2018/19 című riportja, amely érzékletes ábrákkal és töménytelen háttér-információval mutatja meg, hova kell összpontosulnia a közeljövőben az emberiség kormányzati és tudományos erőfeszítéseinek.

A jelentés a következő területeket járja körül:

A természet újraszerkesztése

A génmanipulációs eljárások fejlődése fontos ígéretet jelent, akár az emberi betegségek leküzdésére, vagy a fajok kihalásának megállítására gondolunk. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk a lehetséges kockázatokról, amiket ezek az eljárások nem megfelelő kezekbe kerülve, vagy nem kellő körültekintéssel használva előidézhetnek – ezért különösen fontos a kutatás feltételeinek körültekintő szabályozása. 

Kapcsolódások nélkül nincs folytonosság

A nagyarányú iparosítás világszerte széttöredezett élőhelyek morzsáit hagyta hátra, amelyek nem képesek a bennük élő növény- és állatvilág egészséges fennmaradását biztosítani. Ez a felaprózódás szélsőséges esetben akár fajok kihalásához is vezethet. Biztatóak azok a kezdeményezések, amelyek az élőhelydarabok közti kapcsolat helyreállítása érdekében számos helyszínen megvalósulnak, azonban sokkal több ilyen erőfeszítésre lenne szükség a még egybefüggő, érintetlen ökoszisztémák megóvása mellett.

Fotó: Sorenson/Pexels

Elveszítjük a lábunk alól a talajt?

A globális átlaghőmérséklet emelkedése az Északi-sarkvidéket kétszer olyan erősen sújtja, mint a Föld többi részét. Különösen aggasztó fejlemény a permafroszt, az – elvileg – örökké fagyos talaj olvadásának felgyorsulása. Ez nemcsak a helyi élővilágot és infrastruktúrát érinti hátrányosan, de a tőzegben megkötve tárolt szén-dioxid elszabadulása globálisan a legsúlyosabb klímaforgatókönyvek megvalósulásával fenyeget – ezért valamennyiünk számára kulcsfontosságú a permafroszt olvadásának megfékezése.

Olvadó permafroszt Fotó: Benjamin Jones, U.S. Geological Survey/Wikimedia Commons

A szennyezés körforgásától a lehetőség körforgásáig

A nitrogén az egyik legfontosabb és leghasznosabb elem, azonban a jelenlegi fenntarthatatlan kezelési és használati módszerek mellett az emberi egészségre, a természetre és a földi klímára nézve is súlyos fenyegetést jelent. Az ENSZ jelentése javaslatokat fogalmaz meg a nitrogénhasználat új alapokra helyezésére annak érdekében, hogy az anyag használatának előnyei mellett a szennyezésből következő hátrányok elkerülhetők legyenek.

A klímaváltozás hozza el az emberi evolúció végét?

Az egyedfejlődés kulcsa a sikeres alkalmazkodás: az emberiség sorsa azon múlik, meg tud-e felelni a klímaváltozás kihívásának. Ez egyben az együttműködő-készségünk próbája is: egy ennyire összetett, globálisan zajló folyamat ellenében ugyanis csak összehangolt, a teljes képet és a járulékos hatásokat figyelembe vevő cselekvéssel lesz esélyünk.

Fotó: Oxfam East Africa/climatevisuals.org
Neked ajánljuk
Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A napsugarakat visszaverő aeroszolok többet árthatnak, mint amennyit használnak Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: unenvironment.org
Vissza
Hírfolyam