2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indiában szenvednek a legtöbben a szennyezett levegőtől

A világ tíz legszennyezettebb levegőjű városából hét Indiában található – derült ki az AirVisual és a Greenpeace frissen közzétett 2018-as jelentéséből.

A legszennyezettebb indiai város az Újdelhitől délnyugatra fekvő Gurugram. A toplistán az első öt között szerepel Ghaziabad, Faridabad és Bhivadi is, Újdelhi pedig a világ legszmogosabb fővárosa az AirVisual levegőminőséget vizsgáló szervezet mérései szerint. A tízes toplistára a pakisztáni Faiszalabad és Lahore, valamint a nyugat-kínai Hszingcsiang is feljutott – számolt be a The Guardian online kiadása alapján az MTI.

A Közel-Keleten és Afrikában minden vizsgált város, Dél-Ázsiában a 99 százalékuk, Kelet-Ázsiában 89 százalékuk légszennyezettsége haladta meg a határértéket.

Európában Szarajevó levegője a legszennyezettebb Fotó: BiHVolim/Wikimedia Commons

A két szervezet a világ mintegy 3000 városának levegőjét vizsgálta meg, és azt találta, hogy 64 százalékuk átlépte az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által a PM2,5 méretű mikroszemcsékre megállapított határértéket.

A levegőszennyezettség mértékét a levegőben szálló mikroszemcsék koncentrációja alapján határozták meg. A legkisebb mikroszemcsék mélyen bejutnak a tüdőbe, és súlyos egészségkárosodást okoznak. A WHO becslései alapján évente a világon hétmillió ember hal meg idő előtt a levegő rossz minősége miatt.

Szmog testközelből a legszennyezettebb indiai városban, Gurugramban Fotó: sujeet thakare/youtube.com
Neked ajánljuk
Nem mindig mutatnak reális képet a levegő állapotát figyelő mérőberendezések Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam