2019. november 14., Aliz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tízezrek tüntettek a holland fővárosban a „tisztességes klímapolitikáért”

A szakadó eső ellenére körülbelül 40 ezren vettek részt a tüntetésen, amelyen a Greenpeace és a holland szakszervezeti szövetség is képviseltette magát.

„Elegünk van a homályos ígéretekből, konkrét intézkedéseket követelünk” – hangoztatta az eseményt szervező Föld Barátai nevű nemzetközi környezetvédelmi hálózat hollandiai ága.

A résztvevők felszólították a hágai kormányt, hogy méltányosan ossza el az éghajlatváltozás elleni fellépés költségeit, és mozdítsa elő a korszerű zöldgazdaságot, amely magában foglalja „a szennyező fizet” elvét is.

Fotó: NU.nl/youtube.com

„A holland védőgátakat nem a jégsapkák olvadása miatt tartósan emelkedő tengerszinthez tervezték” – figyelmeztette az egybegyűlteket Heleen de Coninck, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) tudósa.

„Még mindig elérhetjük, hogy a Föld csak másfél fokot melegedjen kettő helyett” – mondta, utalva a 2015-ös párizsi klímaegyezményre, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest, a kívánt cél azonban másfél fok.

Neked ajánljuk
Magyarország is részt vállal a közös fenntarthatósági erőfeszítésekből Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet Elefántok tucatjai pusztulnak el az aszály miatt Szavak helyett lépések – klímakonferencia a régiónk országaival Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam