2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melegvízkedvelő baktériumok a Jeges-tengerben

A szakemberek korábban úgy gondolták, hogy nitrogén híján a Jeges-tenger fitoplanktonjai csak mérsékelt mennyiségű szén-dioxidot tudtak felvenni, egy új tanulmány eredményei azonban felülírják ezt a vélekedést.

Gyökeresen változtathatja meg az óceánokról alkotott képet egy új kutatás, melynek keretein belül a tudósok felfedezték, hogy az eddigi gondoltakkal ellentétben a Jeges-tengerben is megtalálható az a baktérium, ami az algákkal társulva képes a nitrogén megkötésére – írja a Phys.org alapján az Index.

A kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű folyóiratban publikálták a tanulmányukat, amely szerint az Északi-sark vizeiben is zajlik nitrogénfixáció.

Ahogy a földön élő növényeknek, úgy az óceánok fitoplanktonjainak is létfontosságú a nitrogén, az óceánban azonban ez javarészt gázként van jelen, ezt pedig nem tudják feldolgozni Fotó: NOAA MESA Project/Wikimedia Commons

A kutatócsoport két éve már kiadott egy tanulmányt, amiben arról írtak, hogy a Jeges-tengeren mégis zajlik a nitrogénfixáció, arra azonban csak most jöttek rá, hogy ez az UCYN-A nevű, általában a melegebb vizeket kedvelő cianobaktériumnak köszönhető.

A kutatók szerint az UCYN-A észrevehetőbb jelenlétét a globális felmelegedés okozza, a baktérium ugyanis valószínűleg emiatt kezdett el hirtelen nitrogént megkötni. Ez elsősorban azért fontos, mert hatással lehet a Föld klímájára, további kutatásokkal pedig pontosabb becslésekhez vezethet a jövőben.

Neked ajánljuk
Ismét erdőtüzek tombolnak az Északi-sarkvidéken A faültetés mellett az üvegházhatású gázok kibocsátását is vissza kell fogni A tenger mélyén rejtőzik a világ leghalálosabb tava Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam