2019. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bíróság a klímavédelem új terepe

A közelmúltban a környezetvédelem új frontot nyitott: bíróságon próbálják felelősségre vonni a nagy olaj- és vegyipari vállalatok döntéshozóit.

A környezetvédő csoportok régi dilemmája, hogy hogyan lehetne rábírni a politikai döntéshozókat és a környezetszennyezésért felelős cégeket, hogy aktívan lépjenek fel az üvegházgázok csökkentéséért. A közelmúltban többen úgy döntöttek, lobbizás, bojkott vagy önkénteskedés helyett bírósági úton próbálják kikényszeríteni a környezetbarát politikát –  derül ki Zubor Zalán írásából, amely a Piac és Profit oldalán jelent meg.

Juliana kontra USA

A keresetet 2015-ben, vagyis még az Obama-adminisztráció alatt adta be 21, jó részük 18 év alatti fiatal, az Our Children’s Trust civil szervezet és James Hansen klímakutató támogatásával. 

A fiatalok arra köteleznék a bíróságon az amerikai kormányt, hogy készítsen országos akciótervet a fosszilis tüzelőanyagok lecserélésére,
és ténylegesen csökkentse az éves szén-dioxid-kibocsátást.

Az amerikai kormány az eljárás elindulásának megakadályozására törekszik –álláspontjuk szerint ugyanis az ügyet nem lehet perre vinni, mivel a klímaváltozás „nem jogi, hanem politikai kérdés”. 

Schneiderman Kontra Exxon

Egy amerikai ügyvédekből álló csoport az ExxonMobil ellen indított pert, amiért az olajvállalat évtizedeken keresztül eltitkolta, milyen környezeti hatásokkal jár a tevékenysége. Az eljárást elindító jogász, Eric Schneiderman elmondása szerint az után döntött úgy, hogy pert indít az Exxon ellen, hogy kiderült:

a cég már 1977-ben tisztában volt vele, hogy van összefüggés a klímaváltozás és a fosszilis tüzelőanyagok használata között.

Fotó: wp paarz/flickr.com

Perui gazdálkodó kontra RWE

A közelmúltban az Andokot sújtó árvíz Saúl Lliuya gazdálkodó birtokát is megrongálta, ezért pert indított a környékbeli kibocsátás nagy részéért felelős cég ellen. 

A gazda azt követeli, hogy a cég térítse meg az áradás okozta eddigi költségeit, és építsen gátakat, amelyek megvédik a várost és környékét.

Az RWE más perbe fogott szereplőkhöz hasonlóan azzal érvel, hogy a klímaváltozás globális probléma, így egy konkrét katasztrófa miatt nem állapítható meg a vállalat felelőssége.

A Piac és Profit oldalán megjelent írásból izgalmas adalékokról és további peres esetekről is olvashatnak az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Törvényt hozott a német parlament a klímavédelemről Nemzeti adatbázis segíti az alkalmazkodást Orvosok, klímatudósok és közgazdászok figyelmeztetnek a klímaváltozás drasztikus következményeire Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam