Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészforgatókönyv lépett életbe Dél-Koreában a légszennyezés miatt

Az utóbbi években szinte megszokott hír, hogy a kínai városokban olyan nagy a légszennyezés, hogy a levegő gyakorlatilag alkalmatlan a légzésre. Mostanában viszont más délkelet-ázsiai országok, így India és Dél-Korea is feliratkozik a legszennyezettebb levegőjű államok csöppet sem dicsőséges toplistájára.

A dél-koreai parlament rendkívüli törvénymódosításokat fogadott el, hogy így vegyék fel a harcot a társadalmi tragédiának nevezett légszennyezettség ellen. A szálló, finom szemcseméretű por ugyanis az egész országot ellepte az utóbbi hetekben – írja a Guardian nyomán az Index.

A szerdán elfogadott törvények értelmében a hatóságok hozzájuthatnak egy 2,65 milliárd dolláros vészhelyzeti pénztartalékokhoz, illetve rendkívüli intézkedéseket hozhatnak, például előírhatják, hogy nagy teljesítményű légtisztítókat legyen kötelező beszerelni az iskolai tantermekbe.

Emellett serkenthetik a gázüzemű járművek eladását, minthogy ezek kevésbé szennyezik a levegőt, mint a benzines, valamint még inkább a dízelüzemű gépkocsik.

Szöul szmogba burkolózik  Fotó: Jimmy McIntyre – Editor HDR One Magazine/Wikimedia Commons

A légszennyezés akkor vált a belpolitika legfontosabb témájává Dél-Koreában, amikor a múlt héten a szálló por koncentrációja történelmi rekordot döntött az ország megannyi régiójában.

Összesen hét nagyváros levegőjében mérték az egészségre rendkívül ártalmas, 2,5 mikronnál kisebb szemcseméretű por kiemelkedő mennyiségét.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szálló por a légszennyező anyagok talán legveszélyesebbike, minthogy egyértelmű a kapcsolat a porkoncentráció, illetve a légzőszervi és szívbetegségek között.

Neked ajánljuk
Könnyen belátható: Afrika nagyvárosai is szenvednek a levegőszennyezéstől A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat A lakáson belüli légszennyezés is elbutít Közösségi adománygyűjtés a Hogy tetszik lenni? programért Európában a duplájára nőtt a villanyautók eladása
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam