2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sydney-től Londonig több tízezer diák tüntetett a klímaváltozás ellen

Az Északi-sarkkörtől a dél-csendes-óceáni térségig, Londontól Sydney-ig diákok százezrei nem mentek iskolába pénteken, hogy részt vegyenek a tüntetéseken, amelyek a kormányokat vonták felelősségre, amiért nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére.

„A klímaváltozás rosszabb, mint Voldemort” – írta kézzel készült táblájára egy új-zélandi diák Wellingtonban, utalva a népszerű Harry Potter-könyvek és filmek gonosz varázslójára. „Az óceánok vízszintje emelkedik, és mi is felemeljük a hangunkat” – volt olvasható a sydney-i tüntetés egy molinóján.

Az ifjú svéd környezetvédő aktivista, Greta Thunberg sztrájksorozatának hatására megszervezett tiltakozások mára globális tömegmozgalommá nőtték ki magukat:

pénteken Thunberg Twitter-üzenete szerint minden kontinensen, még az Antarktiszon is, összesen 2052 helyszínen tartottak tüntetést.

A diákok pénteki tüntetéseit napjaink egyik legnagyobb méretű globális megmozdulásának tartják. Európában Koppenhágától Rómáig, Bécstől Lisszabonig, az Észak-sarkkörhöz közeli finn Oulutól Athénig diákok tízezrei vonultak az utcákra.

Svájc Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE

Németország több mint 200 településen tartottak tüntetést, Olaszországban mintegy 180 városban vonultak utcára a diákok, Franciaországban több mint száz városban sürgették a kormányt cselekvésre a fiatalok, Párizsban 40 ezer tüntető vonult végig az utcákon. Brüsszelben mintegy 30 ezren tüntettek.

Németország Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

A világ legszennyezettebb városában, India fővárosában, Újdelhiben a légszennyezés ellen tiltakoztak a tüntetők. Szingapúrban, ahol szigorúan korlátozzák a köztéri gyűléseket, a diákok a közösségi médiában folytattak kampányt a klímaváltozás megállításáért. Új-Zélandon még a 49 halálos áldozatot követelő terrortámadás sújtotta Christchurchben is utcára vonultak a diákok, holott a hatóságok eltanácsoltak mindenkit az utcai jelenléttől. 

Olaszország Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

A diáktüntetések megosztották a politikusokat. Jacinda Ahern új-zélandi kormányfő, aki mintegy százmillió új-zélandi dollárt ígért az üvegházhatásúgáz-kibocsátás elleni harcra, támogatásáról biztosította a tüntetőket. Simonetta Sommaruga svájci környezetvédelmi miniszter érthetőnek nevezte a fiatal nemzedékek klímavédelmet illető türelmetlenségét. Ausztráliában és Nagy-Britanniában azonban bírálták a tüntetőket.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam